Anna Lewandowska zdradziła pomysły na idealne śniadanie. "Pieczywo - jeść, czy nie jeść?"

Anna Lewandowska przypomina o tym, jak ważne są śniadania. W roli głównej pojawiły się kanapki - czy to wartościowy pierwszy posiłek? Trenerka odpowiada na pytania.

Anna Lewandowska stara się dostarczać swoim fanom fachową i przydatną wiedzę na tematy związane ze zdrowym odżywianiem. Prawidłowa dieta oraz ćwiczenia są podstawą zdrowego stylu życia. Gwiazda postanowiła opowiedzieć o najważniejszym posiłku w ciągu dnia. Jak wygląda wartościowe śniadanie według Lewandowskiej? 

 

Anna Lewandowska radzi, jakie pieczywo wybrać

Gwiazda opublikowała wpis na blogu, dotyczący wartości odżywczych kanapek, które są jednym z częstszych śniadaniowych wyborów. Lewandowska podkreśla, że pierwszy posiłek jest naprawdę niezwykle ważny i warto zwrócić uwagę, co znajdzie się na naszym śniadaniowym talerzu:

Od zawsze uważam, że przebieg całego dnia, efektywność naszych działań i procesów myślowych zależy od tego, czy w ferworze porannych przygotowań znajdziemy czas na zjedzenie śniadania

- podkreśla Lewandowska. W najnowszym wpisie Anny główną rolę odgrywa pieczywo. Bez wątpienia gwiazda znana jest z miłości do jaglanek oraz owsianek. Czy jednak oznacza to, że kanapki są niezdrowe? Lewandowska rozwiewa wątpliwości. Najważniejsze jest to, jaką formę śniadania lubimy najbardziej oraz co znajdzie się w składzie naszego posiłku. Jeśli wolimy zjeść kanapki zadbajmy, aby pieczywo pochodziło ze sprawdzonej piekarni. Pytajmy o składy kupowanych produktów. Anna odkreśla, że zdrowe wypieki powinny mieć jak najkrótszy skład. Idealnie, jeśli chleb lub bułki zrobione są z mąki bezglutenowej lub mąki wysokiej jakości (najlepiej typu 1850, 2000). W dobrym, zdrowym składzie powinien znaleźć się zakwas i dodatki ziaren, czy otrębów. Zdrowsze jest pieczywo z mąki żytniej, niż pszennej, ponieważ zawiera wyższą zawartość węglowodanów złożonych, dzięki którym dłużej czujemy się najedzeni.

Anna Lewandowska doradza, co powinno się znaleźć na naszych kanapkach

Trenerka poleca, aby w naszym śniadaniu znalazły się tłuszcze roślinne, czyli np. oliwa z oliwek, olej kokosowy lub awokado, które może nam zastąpić masło. Dobrze jest dodać do kanapek zielone warzywa: sałatę, rukolę czy szpinak. Następne w kolejności jest wartościowe białko - jajko, twarożek lub szynka o niskiej zawartości tłuszczu sprawdzi się idealnie. Anna doradza, żeby przygotować mięso samemu - wystarczy upiec w ziołach kawałek indyka czy kurczaka. Na koniec dodajmy ulubione dodatki - pomidor, ogórek lub paprykę. Tak przyrządzone kanapki dostarczą nam odpowiednią ilość energii na cały poranek. 

Jakim ojcem jest Robert Lewandowski? Zobacz, co nam zdradziła w "Przerwie na kawę" Anna Lewandowska: 

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA