Ile kalorii mają frytki? Dużo! Jak zrobić dietetyczne frytki?

Frytki to danie uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Spożywamy je jako dodatek do burgera, do dań obiadowych, a także solo. Niestety frytki mają bardzo dużo kalorii. Nie są więc najzdrowsze. Można jednak przyrządzić frytki w wersji dietetycznej. Jak zrobić dietetyczne frytki? Podpowiadamy, jak zrobić frytki inaczej - z marchewki, buraków, selera, dyni.

Frytki – kalorie

Frytki kalorii mają dużo. A z racji tego, że są smaczne i bardzo popularne niestety są często przyczyną otyłości i nadwagi u dzieci oraz młodzieży. Na szczęście jest wiele zdrowszych zamienników. Zanim jednak dowiemy się, jak zrobić dietetyczne frytki z piekarnika, sprawdźmy, ile kalorii mają frytki.

Ile kalorii mają frytki?

Tradycyjne frytki to te pokrojone w kształt słupków. Najczęściej przyrządza się je z ziemniaków. Smażone na głębokim tłuszczu są kalorycznym dodatkiem do potraw pieczonych i smażonych. Obecnie często używa się do ich przyrządzenia frytkownic. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby smażyć je na głębokiej patelni lub nawet w garnku.

Skąd taka kaloryczność frytek? Są potrawą ciężkostrawną i kaloryczną, ponieważ zawierają bardzo dużo tłuszczu. Wsiąka on w ziemniaki podczas smażenia. Kiedy przyrządzamy je w domu, dbamy jeszcze o rodzaj tłuszczu. Niestety nie możemy mieć pewności co do gatunku oleju, gdy zamawiamy je w restauracjach. Szczególnie w tych szybkiego ruchu. W takich miejscach często wykorzystuje się duże frytkownice, a w tego typu urządzeniach często używa się łoju lub uwodornionych olejów roślinnych. Niestety tylko takie tłuszcze wytrzymują długie, wielokrotne smażenie. Powoduje to, że częste spożywane frytek zwiększa ogólne spożycie tłuszczów nasyconych i zmniejsza spożycie zdrowych, czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych. A to pierwszy krok do wzrostu ryzyka wystąpienia chorób serca czy miażdżycy.

Jeśli wiec samodzielnie smażysz frytki w domowych warunkach, pamiętaj, aby używać oleju rzepakowego. Jest on droższy, ale znacznie zdrowszy.

Gdy mówimy o kaloryczności i niezdrowym aspekcie frytek musimy wspomnieć także o jednej kwestii. Podczas smażenia ziemniaków wytrąca się akrylamid. Związek ten, gdy jest nadużywany, może doprowadzić do zwiększenia ryzyka zachorowania na raka wątroby.

Kiedy już wiemy o wszystkich zagrożeniach, warto dowiedzieć się, ile kalorii mają frytki. Mrożone frytki, które kupujemy najczęściej, jeszcze przed usmażeniem mają około 150 kalorii w 100 g. Frytki smażone na głębokim tłuszcze we frytkownicy to już 314 kalorii w 100 g produktu. Możemy jednak zdecydować się na frytki z piekarnika. To najzdrowsza opcja, ponieważ w takiej potrawie znajdziemy tylko 174 kalorie w 100 g.

Warto wspomnieć także o popularnych frytkach z restauracji szybkiej obsługi. W popularnych sieciówkach znajdziemy frytki smażona na głębokim tłuszczu. 100 g frytek to w takim wypadku około 270-300 kcal. Kaloryczność restauracje podają różną.

Nie oszukujmy się, danie to jest bardzo kaloryczne. Dlatego powinniśmy pomyśleć o frytkach z piekarnika. Jak zrobić dietetyczne frytki?

Potrzebujesz dziennie około: kcal.
Twoje BMR wynosi około kcal/dzień.

BMR (Basal Metabolic Rate) to wskaźnik, który określa minimalne zapotrzebowanie kaloryczne, niezbędne do podtrzymania podstawowych procesów życiowych.

Drukuj
Otrzymane wyniki spełniają jedynie rolę informacyjną.

Jak zrobić dietetyczne frytki?

Dietetyczne frytki stają się coraz popularniejsze. Zaczynają pojawiać się nie tylko w diecie osób, które przykładają uwagę do zdrowego stylu życia, lecz także na domówkach czy w restauracjach. Frytki z batatów, z marchewki, z buraków, selera czy dyni docierają wszędzie. Przykładowo frytki z selera w 100 g mają jedynie 70 kalorii.

A warzywne frytki z piekarnika są nie tylko mniej kaloryczne, lecz także po prostu znacznie zdrowsze. I tak przykładowo frytki z marchewki są bogatym źródłem witaminy A oraz beta-karotenu. Frytki z selera wpłyną na wzrok, a z buraków na poziom żelaza.

Jak więc zrobić dietetyczne frytki? Frytki w wersji light to oczywiście frytki z piekarnika. Aby przygotować frytki z marchewki wystarczy obrać warzywo, pokroić je w cienkie słupki i posypać przyprawami. Sprawdzi się na pewno szczypta soli i oregano. Tak samo należy postąpić w przypadku frytek z buraków, frytek z selera czy frytek z dyni. Wstawiamy warzywa na piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA