Frytki kalorii mają dużo. A z racji tego, że są smaczne i bardzo popularne niestety są często przyczyną otyłości i nadwagi u dzieci oraz młodzieży. Na szczęście jest wiele zdrowszych zamienników. Zanim jednak dowiemy się, jak zrobić dietetyczne frytki z piekarnika, sprawdźmy, ile kalorii mają frytki.
Tradycyjne frytki to te pokrojone w kształt słupków. Najczęściej przyrządza się je z ziemniaków. Smażone na głębokim tłuszczu są kalorycznym dodatkiem do potraw pieczonych i smażonych. Obecnie często używa się do ich przyrządzenia frytkownic. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby smażyć je na głębokiej patelni lub nawet w garnku.
Skąd taka kaloryczność frytek? Są potrawą ciężkostrawną i kaloryczną, ponieważ zawierają bardzo dużo tłuszczu. Wsiąka on w ziemniaki podczas smażenia. Kiedy przyrządzamy je w domu, dbamy jeszcze o rodzaj tłuszczu. Niestety nie możemy mieć pewności co do gatunku oleju, gdy zamawiamy je w restauracjach. Szczególnie w tych szybkiego ruchu. W takich miejscach często wykorzystuje się duże frytkownice, a w tego typu urządzeniach często używa się łoju lub uwodornionych olejów roślinnych. Niestety tylko takie tłuszcze wytrzymują długie, wielokrotne smażenie. Powoduje to, że częste spożywane frytek zwiększa ogólne spożycie tłuszczów nasyconych i zmniejsza spożycie zdrowych, czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych. A to pierwszy krok do wzrostu ryzyka wystąpienia chorób serca czy miażdżycy.
Jeśli wiec samodzielnie smażysz frytki w domowych warunkach, pamiętaj, aby używać oleju rzepakowego. Jest on droższy, ale znacznie zdrowszy.
Gdy mówimy o kaloryczności i niezdrowym aspekcie frytek musimy wspomnieć także o jednej kwestii. Podczas smażenia ziemniaków wytrąca się akrylamid. Związek ten, gdy jest nadużywany, może doprowadzić do zwiększenia ryzyka zachorowania na raka wątroby.
Kiedy już wiemy o wszystkich zagrożeniach, warto dowiedzieć się, ile kalorii mają frytki. Mrożone frytki, które kupujemy najczęściej, jeszcze przed usmażeniem mają około 150 kalorii w 100 g. Frytki smażone na głębokim tłuszcze we frytkownicy to już 314 kalorii w 100 g produktu. Możemy jednak zdecydować się na frytki z piekarnika. To najzdrowsza opcja, ponieważ w takiej potrawie znajdziemy tylko 174 kalorie w 100 g.
Warto wspomnieć także o popularnych frytkach z restauracji szybkiej obsługi. W popularnych sieciówkach znajdziemy frytki smażona na głębokim tłuszczu. 100 g frytek to w takim wypadku około 270-300 kcal. Kaloryczność restauracje podają różną.
Nie oszukujmy się, danie to jest bardzo kaloryczne. Dlatego powinniśmy pomyśleć o frytkach z piekarnika. Jak zrobić dietetyczne frytki?
Dietetyczne frytki stają się coraz popularniejsze. Zaczynają pojawiać się nie tylko w diecie osób, które przykładają uwagę do zdrowego stylu życia, lecz także na domówkach czy w restauracjach. Frytki z batatów, z marchewki, z buraków, selera czy dyni docierają wszędzie. Przykładowo frytki z selera w 100 g mają jedynie 70 kalorii.
A warzywne frytki z piekarnika są nie tylko mniej kaloryczne, lecz także po prostu znacznie zdrowsze. I tak przykładowo frytki z marchewki są bogatym źródłem witaminy A oraz beta-karotenu. Frytki z selera wpłyną na wzrok, a z buraków na poziom żelaza.
Jak więc zrobić dietetyczne frytki? Frytki w wersji light to oczywiście frytki z piekarnika. Aby przygotować frytki z marchewki wystarczy obrać warzywo, pokroić je w cienkie słupki i posypać przyprawami. Sprawdzi się na pewno szczypta soli i oregano. Tak samo należy postąpić w przypadku frytek z buraków, frytek z selera czy frytek z dyni. Wstawiamy warzywa na piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut.