Co jeść, żeby schudnąć? Te pięć produktów musisz odstawić, jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy

Planując skuteczną dietę, należy ogarniczyć spożywanie niektórych produktów. Z czego zrezygnować, żeby szybko schudnąć?

Aby stracić zbędne kilogramy, należy wprowadzić zmiany w odżywianiu. Istnieją pewne produkty, których podczas diety należy unikać. Jeśli chcesz szybko schudnąć, musisz wykluczyć te produkty. Czego należy unikać, będąc na diecie?

1. Unikaj tłustego mięsa

Jeśli chcesz szybko zrzucić zbędne kilogramy, zacznij od zrezygnowania z tłustego mięsa. Wyklucz ze swojej diety czerwone mięso. Wprowadź więcej ryb i chudego mięsa np. indyka. Ryby dostarczą wiele wartości odżywczych, minerałów i cennych witamin. Przygotowując potrawy z mięsem, staraj się unikać smażenia. Postaw na dania gotowane.

2. Ogranicz słodycze i fast foody do minimum

Czekolady, cukierki, batony... - wszystkie przysmaki to puste kalorie. Aby szybko schudnąć, koniecznie wyrzuć je z diety. W momencie, gdy masz ochotę na coś słodkiego, zjedz jabłko lub inny owoc. Co ważne, unikaj owoców suszonych - mają więcej kalorii.

3. Zrezygnuj z białego pieczywa

Chociaż bułki i chleby z pełnego ziarna zawierają więcej kalorii, jednocześnie posiadają więcej zdrowego błonnika i są bardziej sycące. Mniejsza ilość ciemnego pieczywa dostarczy nam więcej witamin i energii, podczas gdy jasne pieczywo to puste kalorie. Podobnie działają jasne produkty mączne, zastąp białe makarony razowymi. 

4. Przestań kupować kolorowe napoje gazowane

Sztucznie barwione napoje gazowane to bomby kaloryczne, które zawierają cukry proste, Spożywanie ich w nadmiarze powoduje odkładanie się tłuszczu. Musisz koniecznie wyrzucić je z jadłospisu, jeśli chcesz schudnąć. Pij dużo wody, rób napary ziołowe, pij zieloną herbatę

5. Ogranicz... owoce

W owocach zawarta jest fruktoza, czyli jeden z cukrów prostych, który spożywany w nadmiernej ilości odkłada się pod postacią tłuszczu. Warto dodać, że fruktoza nie jest spalana podczas aktywności fizycznej. Z tego względu wybieraj owoce, które mają niski indeks glikemiczny, czyli np, maliny, owoce leśne oraz borówki.

Więcej o: