To pytanie, które budzi wiele kontrowersji. O której zjeść kolację? Przez lata pokutowało przekonanie, że nie powinniśmy jeść nic po godzinie 18. To jednak bardzo wcześnie. Szczególnie jeśli jesteśmy nocnymi markami i chodzimy późno spać. O godzinie 21 czy 22 będziemy po prostu głodni! Zaczniemy podjadać i niekoniecznie wybierzemy zdrowe produkty. O której więc zjeść kolację?
Obecnie dietetycy są dość zgodni. Powinniśmy spożywać posiłek około dwóch godzin przed pójściem spać. W ten sposób zdążymy spalić nieco kalorii i nie zaśniemy głodni. Oczywiście kolacja powinna być lekkostrawna. Nie powinniśmy się objadać. Poniżej dowiecie się, jak przyrządzić lekką kolację.
Jeśli jesteś na diecie, to doskonale wiesz, jak trudno jest przyrządzić lekką kolację, która nie tylko będzie lekkostrawna, lecz także wypełni nasz żołądek na tyle, że nie będziemy po chwili głodni. Aby przyrządzić lekką kolację, warto więc zrobić rozsądne zakupy. Na pewno pomocne będą warzywa. Lepiej nie jeść na noc owoców. Zawarty w nich cukier może nie zostać spalony. Oczywiście od wszystkiego są pewne wyjątki. Niekiedy też można pominąć zasady i zjeść to, na co mamy ochotę. Przedstawiamy więc nasze 3 pomysły na lekką kolację wytrawną i 2 pomysły na lekką kolację na słodko.
Frittata ze szpinakiem
Składniki: trzy jajka, 200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany odtłuszczonej, 200 g świeżego lub mrożonego szpinaku, dwie łyżki oliwy z oliwek, dwa ząbki czosnku, garść suszonych pomidorów, przyprawy
Przygotowanie: Jajka ubij wraz ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Dodaj szczyptę soli i odrobinę pieprzu. W tym samym czasie zblasznuj świeży szpinak na oliwie lub także na oliwie podsmaż szpinak mrożony. Dodaj czosnek i dopraw do smaku. Zalej szpinak masą jajeczną. Podsmaż przez chwilę na patelni, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Kanapki z awokado i z jajkiem
Składniki: dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa, dwa plastry chudej pieczonej szynki, jedno awokado, sok z limonki, sól, pieprz, serek wiejski
Przygotowanie: Obierz awokado, wyjmij z niego pestkę. Pokrój je na plastry. Kromki pieczywa posmaruj lekko serkiem wiejskim. Na nim ułóż chudą szynkę. Następnie plastry awokado. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą solu. Możesz awokado skropić sokiem z limonki.
Sałatka z ciecierzycą
Składniki: puszka ciecierzycy, garść suszonych pomidorów, jedna papryka, jeden ogórek, dwie łyżki octu winnego, dwie łyżki oliwy z oliwek, przyprawy
Przygotowanie: Odsącz ciecierzycę z zalewy. Pokrój paprykę i ogórka w drobną kostkę. Wymieszaj warzywa i dodaj pokrojone w paseczki suszone pomidory. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj oliwę i ocet. Wymieszaj. Serwuj z pełnoziarnistym pieczywem.
2 przepisy na lekką kolację na słodko
Puszysty omlet z miodem i orzechami
Składniki: trzy jajka, dwie łyżki miodu, garść ulubionych orzechów, oliwa do smażenia
Przygotowanie: Oddziel białka od żółtego. Ubij białka na sztywną masę. Dodaj rozmieszane żółtka. Masę jajeczną wylej na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smaż pod przykryciem z jednej strony. Z podanej masy wyjdą dwa omlety. Po siedmiu-ośmiu minutach przełóż omlety na talerze. Złóż je na pół. Polej miodem i posyp orzechami.
Bananowe placuszki z borówkami
Składniki: dwa banany, dwa jajka, dwie szklanki płatków owsianych, 100 g borówek, olej kokosowy do smażenia, serek do podania, na przykład waniliowy
Przygotowanie: Widelcem rozgnieć banany. Wbij dwa jajka, wymieszaj. Dodaj płatki owsiane i borówki. Smaż placuszki na rozgrzanym tłuszczu kokosowym. Serwuj solo lub z serkiem o ulubionym smaku.