Warto wiedzieć, że jogurt naturalny otrzymuje się z mleka fermentowanego. W swoim składzie zawiera dużo wapnia, żelaza i fosforu, a to sprzyja budowie mocnego układu kostnego. Jogurt w porównaniu z mlekiem wyróżnia się znacznie większą ilość witaminy B12 i folianów. W jego składzie znajdziemy także beta-galaktozydazę, która wspiera proces trawienia laktozy, do którego dochodzi w jelicie cienkim.
Jogurt naturalny o zawartości tłuszczu 2 proc. w 100 g produktu ma tylko 60 kcal. W standardowym małym kubeczku o pojemności 180 ml znajdziemy więc niespełna 120 kcal. A na przykład łyżka jogurtu naturalnego (czyli około 25 g) zawiera około 15 kalorii. To odpowiada mniej więcej 1 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla dorosłego człowieka o średniej wadze i przeciętnej aktywności fizycznej. A przymnijmy, że przyjmuje się, że dzienne zapotrzebowanie wynosi 2400 kcal.
Zastosowanie jogurtu naturalnego jest wszechstronne. Jogurty można dodawać do zup, sosów, ciast, deserów i sałatek. Z powodzenia można nim zastąpić śmietanę, która jak wiadomo jest o wiele bardziej kaloryczna.
Jogurt naturalny jeść można także jako danie śniadaniowe, wystarczy dodać do niego płatki czy owoce. Świetnie sprawdzi się także jako zamiennik mleka w klasycznych zupach mlecznych. Na jego bazie przygotujemy także liczne sosy. Poniżej znajdziecie przepis na pierś kurczaka w jogurcie naturalnym oraz na smaczne śniadanie z jogurtem naturalnym i przepisy na kolację z jogurtem naturalnym.
Składniki: kubeczek jogurtu naturalnego, trzy łyżki miodu, dwie łyżki przyprawy złocistej do kurczaka, sól, pieprz, oregano, papryka słodka, papryka wędzona, majeranek, pierś z kurczaka, oliwa z oliwek
Przygotowanie: Połącz wszystkie przyprawy. Dodaj także przyprawę do kurczaka. Najwięcej powinno być majeranku, reszta przypraw ziołowych wedle uznania. Obtocz w mieszance pokrojonego w kostkę kurczaka. Obsmaż porządnie na oliwie z oliwek na rozgrzanej patelni. Gdy mięso będzie już złociste, wlej na patelnię jogurt naturalny. Dodaj także miód. Podsmaż wszystko przez chwilę. Serwuj pierś kurczaka w jogurcie naturalnym razem z ryżem, kaszą gryczaną, a nawet z makaronem.
Jogurt z domową granolą
Składniki: szklanka płatków owsianych, pół szklanki płatków jaglanych, garść orzechów włoski, garść pestek dyni, 10-15 daktyli lub suszonych moreli, garść suszonej żurawiny, kilka łyżek rodzynek, dwie łyżki miodu, dwie łyżki cynamonu, jogurt naturalny
Przygotowanie: Podanej wyżej proporcje są tylko orientacyjne. Możemy dowolnie żonglować podanymi ilościami. Możemy też dodawać ulubione dodatki, choćby suszone banany czy kropelki czekolady. Wszystkie składniki należy solidnie wymieszaj, można pokroić na mniejsze kawałki. Układamy wszystko n blaszce do pieczenia. Polewamy miodem. Ponownie mieszamy. Warto blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć silikonowej formy. Wszystko wstaw do nagrzanego do 80 stopni piekarnika. Piecz granolę przez dwie godziny. Ustaw piekarnik na funkcję góra-dół. Następnie wystudź granolę i przesyp do szklanego słoika. Codziennie rano wsyp kilka łyżek granoli i dodaj jogurt naturalny.
Sałatka z jogurtem naturalnym i brokułami
Składniki: brokuły, 180 ml jogurtu naturalnego, dwa ząbki czosnku, sól i pieprz
Przygotowanie: Umyj brokuły i podziel na różyczki. Zagotuj w garnku wodę, dodaj odrobinę soli i wrzuć warzywa. Gotuj 3-5 minut, aż do miękkości, odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Przygotuj sos jogurtowy. Do jogurtu naturalnego dodaj sól i pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie brokuły polewamy sosem i gotowe! Sos jogurtowy możesz urozmaicić koperkiem lub szczypiorkiem.