Ile kalorii ma patison? Poznaj jego właściwości i najlepszy przepis na sałatkę z patisonem

Patison nie należy do najpopularniejszych warzyw. Pochodzi z Ameryki Północnej i należy do rodziny dyniowatych. Jemy tylko owoc patisona, który ma dość charakterystyczny, bardzo oryginalny kształt. Choć ma bardzo ciekawe walory smakowe rzadko spotykamy go na polskich stołach. Wielką popularnością cieszy się natomiast w kuchni śródziemnomorskiej. Ile kalorii ma patison?

Patison – właściwości i wartości odżywcze

Zanim dowiemy się, ile kalorii ma patison, warto poznać jego liczne właściwości i wartości odżywcze. Na samym początku patison był uważany przede wszystkim za ozdobną roślinę. Z czasem jednak zaczął być przyrządzany także w charakterze sałatek, dań głównych, a nawet zup. Ma nieco twardą skórkę i miękki, jasny miąższ. Uprawia się go od lipca do pierwszych mrozów.

Wśród wartości odżywczych tych warzyw warto wymienić przede wszystkim to, że są one niskokaloryczne i nie zawierają zbyt wiele tłuszczu. Nie ma więc przeszkód, aby włączyć patisony nawet do diet bardzo restrykcyjnych. Będą jednak przydatne w każdej diecie, ponieważ zawierają wiele soli mineralnych – przede wszystkim potas, wapń, magnez. Patison to także cenne źródło witaminy C. Zawiera też spore dawki witaminy B1 oraz B2. Warzywo to wykazuje właściwości wspierające pracę przewodu pokarmowego oraz usprawniające  przemianę materii.

Patisony najlepsze i najsmaczniejsze są młode. Oznacza to, że najlepiej spożywać te, które zostały zerwane zaledwie kilka dni wcześniej. Dzięki temu najbardziej soczyste i delikatne w smaku. Co ciekawe, mogą być wykorzystywane w całości, nie ma potrzeby obierania ich ze skórki.

Młode patisony będą więc świetnym pomysłem, jako składnik sałatek i kiszonek. Szczególną popularnością cieszy się połączenie obu, czyli kiszona sałatka z patisonem. Starsze, czyli więcej niż kilkudniowe, warzywa można smażyć lub dusić na patelni. Sprawdzą się, jako dodatek obiadowy, czy to zamiast ziemniaków, czy w formie sałatki. Jeśli mamy do czynienia ze starszym warzywem, warto usunąć skórkę. Z czasem skóra patisona staje się grubsza i może być mniej smaczna.

Warto wiedzieć, że występują dwa rodzaje patisonów. Wyróżnia się patisony deserowe i sałatkowe. Deserowe są mniejsze, ważą około 20 gramów. Z kolei patisony sałatkowe są znacznie większe, ich waga może dochodzić nawet do około 200 gramów. To także daje pole do popisu i gwarantuje różnorodny smak dań. Patisona można łączyć i wykorzystywać na wiele sposobów.

Najczęstszym pytaniem, które pojawia się o patisona jest to, jak go jeść. Zanim przejdziemy do tej kwestii, odpowiedzmy jeszcze na drugie w kolejności pytanie, które towarzyszy temu niezbyt popularnemu warzywu – ile kalorii ma patison?

Ile kalorii ma patison?

Wspominaliśmy już, że patison jest wyjątkowo niskokalorycznym warzywem. W surowym patisonie, w 100 g produktu, znajdziemy zaledwie 18 kcal! Tyle samo kalorii kryje się w patisonie pieczonym. Patison konserwowy jest tylko odrobinę bardziej kaloryczny. Znajdziemy w 100 g produktu około 28 kcal. Najwięcej kalorii kryje patison smażony. Musimy się liczyć z 38 kcal w 100 g warzywa. To także niewiele!

Pamiętajmy jednak, że patison choć jest niskokalorycznym warzywem, jest uzależniony od tego, z czym jest serwowany. Jeśli dodamy go do tłustych mięs, będziemy serwować w wyjątkowo ciężkostrawnych, zaprawianych mąką sosach, straci swoje dietetyczne właściwości. Poniżej znajdziecie więc najlepszy sposób na wykorzystanie patisona. Nasz przepis na sałatkę z patisonem wystarczy na około sześć lub siedem słoików. Możecie przygotować większą ilość i cieszyć się jego smakiem, kiedy najdzie was na to ochota.

Przepis na sałatkę z patisonem

Składniki: 0,5 kg ogórków, 1, 5 kg patisona, 3 cebule, 4 czerwone papryki, 2 zielone papryki, 2-3 łyżki soli, 2 łyżeczki kurkumy, 1,5 szklanki wody, szklanka octu, 2 łyżki oleju, kilka gałązek selera

Przygotowanie: Ogórki opłucz zimną wodą. Osusz je i pokrój w plasterki. Patisona obierz ze skórki, oczyść z pestek i pokrój w drobną kostkę. Cebulę pokrój w pióra. Czerwoną i zieloną paprykę także pokrój, najlepiej w paski. Do dużej miski przełóż warzywa i dodaj sól oraz kurkumę. Wymieszaj i odstaw na godzinę. W tym czasie przygotuj słoiki – wyparz je i wytrzyj do sucha. Do każdego słoika włóż gałązkę selera. Następnie przełóż do nich warzywa. Przygotuj zalewę – połącz wodę, ocet, olej. Zagotuj ją i wrzącą wlej do słoików. Zakręć szczelnie pokrywki i pasteryzuj słoiki przez 15 minut. Ostudź i przechowuj w chłodnym miejscu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA