Ile kalorii ma jajko? To dobre pytanie. Na dodatek nie można na nie odpowiedzieć jednoznacznie. Gotowane jajko waży około 60 g. Jajko na twardo ma około 93 kcal. Natomiast jajko na miękko nieco mniej, bo 88 kalorii.
Ciekawostką może być fakt, że surowe jajko zawiera około 48 kalorii, czyli znacznie mniej niż to poddane obróbce termicznej. Przykładowo jajecznica z jednego jajka smażona na maśle to już około 170 kcal. A jajko sadzone ma około 130 kcal. Czysty omlet, bez dodatków, także liczy mniej więcej 130-140 kcal. Oczywiście ten smażony z jednego jajka.
Jak łatwo się domyślić i tłuszcz, i kolejne dodatki - choćby bekon, pomidory, cebula, szczypiorek - zwiększają kaloryczność potraw przygotowanych na bazie jajek. Zanim podpowiemy, jak przyrządzić jajko na śniadanie, przyjrzyjmy się jeszcze właściwościom jajka w diecie.
Jajko to oczywiście przede wszystkim źródło pełnowartościowego białka. Jest to białko łatwo przyswajalne przez organizm. Zawiera wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Także te, których organizm nie wytwarza samodzielnie.
Jajko to także cenne źródło witaminy A, E, D i K. Znajdziemy w nim również dużo witaminy B i innych składników mineralnych. Tu warto wymienić choćby cynk, miedź, selen, fosfor, potas, sód, wapń czy żelazo. A w samym żółtu znajdziemy sporo beta-karotenu i luteiny. Chronią one oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, a także zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej.
Omlet z trzech jaj
Składniki: trzy jajka, szczypta soli, olej do smażenia, dwie garści szpinaku, kilka suszonych pomidorów
Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z solą. Rozmieszaj żółtka i dodaj do białek. Wymieszaj delikatnie drewnianą szpatułką. Przelej masę na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Z podanych proporcji powinny wyjść dwa omlety. Smaż pod przykryciem przez około siedem minut. Po tym czasie zdejmij omlet z patelni. Usmaż go tylko z jednej strony. Złóż omlet na pół. Podawaj posypany świeżym lub blanszowanym szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Szakszuka
Składniki: puszka krojonych pomidorów, łyżka oleju, dwa ząbki czosnku, pół małej cebuli, papryka zielona, dwa jajka, łyżeczka kminku, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Pokrój cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż składniki na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy cebula się przyrumieni, dodaj pokrojoną w kostkę zieloną paprykę. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem. Wlej na patelnię pomidory z puszki. Wymieszaj wszystko i zrób w masie dwa wgłębienia. Wbij w nie jajka. Duś pod przykryciem do momentu aż jajka się zetną. Jeśli wolisz, możesz zostawić je w formie półpłynnej. Podawaj szakszukę ze świeżym pieczywem.
Jajko z awokado
Składniki: dwa jajka, jedno awokado, sól i pieprz do smaku, świeże pieczywo
Przygotowanie: Umyj awokado. Przekrój je na pół i pozbądź się pestki. Możesz nieco powiększyć otwór po pestce. Następnie wbij do dziurki po niej jajko. Posyp solą i pieprzem. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Pasta jajeczna z migdałami
Składniki: dwa jajka, sól, pieprz, płatki migdałów, kilka suszonych pomidorów, kilka łyżek jogurtu naturalnego
Przygotowanie: Ugotuj jajka na twardo. Obierz je i rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój suszone pomidory w drobne paseczki. Dodaj do masy jajecznej. Podobnie zrób z płatkami migdałów. Pokrusz je na drobne kawałki. Dodaj do jajek. Możesz dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego, aby masa była bardziej aksamitna. Smaruj pastą pieczywo.