Wołowina jest mięsem z bydła, które nie jest starsze niż pół roku. Okazuje się, że choć hodowla bydła w Polsce jest zakrojona na szeroką skalę, to najczęściej można u nas spotkać krowy mleczne. Mięsne rasy bydła zazwyczaj sprowadzamy z Argentyny i Stanów Zjednoczonych. Wśród najważniejszych eksporterów wołowiny na świecie należy wymienić także Chiny, Brazylię oraz Indie.
Polędwica wołowa to właściwie tylna część półtuszy wołowej, czyli mięsa mieszczącego się wzdłuż grzbietu zwierzęcia. Jest to jedno z najbardziej wartościowych gatunków mięsa. Polędwica jest najsmaczniejsza i przy okazji też najbardziej wartościowa. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, także podczas diety odchudzających. I tu przechodzimy do sedna, zależności między polędwicą wołową a odchudzaniem. Dania z wykorzystaniem polędwicy wołowej jak najbardziej mogą być składnikiem jadłospisu osób, które walczą ze zbędnymi kilogramami. Dodatkowo koniecznie powinni włączyć ją do swojego menu także ci, którzy chcą zwiększyć swoją siłę mięśniową. Znajdziemy w jej składzie wiele kreatyny. A to ona odpowiada za zwiększenie siły mięśniowej. Pomaga więc w ten sposób w spalaniu tkanki tłuszczowej. Jednak czy polędwica wołowa jest zdrowa? To pytanie budzi wiele wątpliwości. Postaramy się rozwiać wątpliwości.
Wołowina wciąż w Polsce nie cieszy się zbytnią popularnością. A to niestety pokłosie licznych skandali związanych z chorobami krów we wcześniejszych latach. Polędwica jest jednak bardzo zdrowa. Zawiera kwasy tłuszczowe nasycone i jednonienasycone. Ale nie tylko! To także cenne źródło witaminy B6 i B12, witaminy D, wapnia, magnezu i żelaza. Nie musimy chyba wspominać o tym, że to także cenne źródło wysokojakościowego białka.
Polędwica wołowa zawiera także duże ilości kreatyny. Poprawia ona wydolność i wytrzymałość mięśni. Sprawdzi się więc w diecie sportowców. Przyspiesza znacząco przemianę materii, świetnie działa na układ nerwowy, wspomaga koncentrację.
Pozostaje więc tylko wiedzieć, ile polędwicy powinniśmy spożywać. Właściwe ilości polędwicy wołowej w diecie są kluczowe. Nie można niestety jeść jej bez ograniczeń. Zbyt duże ilości mogą spowodować większe ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Należy więc zachować zdrowy rozsądek.
W internecie czy książkach kucharskich znajdziemy wiele przepisów na polędwicę wołową. Jak przyrządzić polędwicę wołową, tak aby była soczysta i smaczna? Poniżej znajdziecie naprawdę prosty przepis na polędwicę wołową.
Składniki: 1 kg mięsa, olej roślinny do smażenia, przyprawy: sól, pieprz, zioła: tymianek, rozmaryn, suszone oregano (kilogram polędwicy wołowej to posiłek dla około sześciu osób)
Przygotowanie: Umyj mięso pod bieżącą wodą. Wytrzyj je do sucha papierowym ręcznikiem. Następnie obsmaż każdą ze stron na rozgrzanym tłuszczu na wcześniej przygotowanej patelni. Dopiero w tym momencie - po wstępnym obsmażeniu - możesz doprawić ją przyprawami. Sól, pieprz do podstawa. Możesz dodać inne, swoje ulubione przyprawy. Świetnie sprawdzi się obsypanie jej ziołami - na przykład tymiankiem czy rozmarynem.
Następnie włóż mięso do żaroodpornego naczynia. Ewentualnie możesz włożyć ją do rękawa. W ten sposób mięso będzie jeszcze bardziej soczyste. Piecz polędwicę wołową w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Koniecznie włącz funkcję termoobiegu. Wystarczy siedem minut i mięso będzie gotowe!
Polędwica wołowa świetnie komponuje się z różnorakimi sosami. Wypróbuj sos pieczarkowy, sos chrzanowy czy nawet naturalny sos pieczeniowy, który wytrącił się podczas pieczenia mięsa. Lepiej nie zaprawiać go mąką, a wykorzystać do tego śmietanę.