Jak "odchudzić" śniadanie? Śniadanie zdrowe nie musi być nudne! Poznaj nasze przepisy na zdrowe śniadanie

Zdrowe śniadanie to tylko odtłuszczone serki i warzywa? Niekoniecznie. Wśród pomysłów na zdrowe śniadanie znajdziecie wiele ciekawych propozycji. Śniadanie zdrowe może być również smaczne i bardzo pożywne. Zapomnij o bezsmakowych kiełkach i warzywach gotowanych na parze. Wypróbuj nasze propozycje.

Jak "odchudzić" śniadanie?

Chcesz zjeść zdrowe, dietetyczne śniadanie, ale jednocześnie nie masz ochoty stać godzinami w kuchni? Doskonale cię rozumiemy. Jeśli tobie także znudziły się dietetyczne kanapki w chrupkim pieczywem i cienkim plastrem odtłuszczonej wędliny, dobrze trafiłeś.

Pomożemy ci odpowiedzieć na ważne pytanie, które zadaje sobie każdy, gdy chce zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Chyba wiesz już jako ono brzmi. Jak „odchudzić” śniadanie? To dręczy każdą osobę, która próbuje zacząć żyć zdrowo. Nie ma jednak na to uniwersalnej odpowiedni. Jedno danie light nie załatwi sprawy. Szybko znudzi nas taki jadłospis. Niekiedy z braku pomysłów niektórzy decydują się w ogóle zrezygnować ze śniadań. To olbrzymi błąd!

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Brzmi to jak utarty frazes, ale taka jest prawda. Dzięki niemu mamy energię na pozostałą część dnia. To ono także decyduje o tym, jak szybko będziemy spalać kalorie przez resztę dnia. Spraw więc, by poranny posiłek stał się przyjemnym rytuałem!

Dlaczego śniadanie jest takie ważne?

Wiele osób zastanawia się, dlaczego śniadanie jest takie ważne. Podpowiedzieliśmy już wyżej, że wpływa na wydatkowanie kalorii przez cały dzień. Ponadto nie można zapomnieć o wpływie śniadania na gospodarkę hormonalną. Po nocy, kiedy to przez kilka godzin organizm musi czerpać energię z zapasów, potrzebujemy wzmocnienia i uzupełnienia glukozy we krwi. Gdy do tego nie dojdzie, stężenie hormonów, a przede wszystkim insuliny może zacząć spadać. Poziom cukru maleje, a my mamy nieodpartą chęć na słodką bułkę lub tort. A takie smakołyki nie wpływają dobrze na naszą figurę.

Śniadanie uzupełnia więc zapasy glukozy we krwi. Dzięki temu nie dojdzie do zaburzeń metabolicznych i w konsekwencji otyłości. Poniżej znajdziesz nasze pomysły na zdrowe śniadanie i smaczne danie przy okazji. Pamiętaj, nie musisz stać godzinami w kuchni! Nie każdego stać także na catering dietetyczny. Więc nasze propozycje skomponowaliśmy tak, aby nie były zbyt czasochłonne, a przy okazji nie drenowały także portfela.

Pomysły na zdrowe śniadanie i smaczne

Przepis na zdrowe śniadanie – jaglanka z gruszkami

Składniki: cztery solidne łyżki kaszy jaglanej, jedna gruszka, szklanka wody

Przygotowanie: Bardzo dokładnie wypłucz kaszę jaglaną pod zimną wodą. W ten sposób wypłuczesz z niej ewentualną gorycz. Zalej kaszę jaglaną wodą i gotuj na wolnym ogniu. Kasza powinna zmięknąć i wchłonąć wodę. W tym czasie obierz gruszkę i pokrój ją w drobną kostkę. Podsmaż na patelni aż puści sok. Nie dodawaj tłuszczu ani cukru. Kiedy gruszka zacznie się rozpadać, dodaj do ugotowanej kaszy jaglanej. Gotowe!

Przepis na zdrowe śniadanie – puszysty omlet z miodem

Składniki: trzy jajka, łyżka oleju kokosowego, dwie łyżki miodu, szczypta soli

Przygotowanie: Z trzech jajek przygotujesz porcję dla dwóch osób. Oddziel żółtka od białek. Białka z solą ubij na sztywną masę. Rozmieszaj jajka. Połącz z białkami. Rozgrzej na patelni olej kokosowy i przelej masę jajeczną. Smaż pod przykryciem około siedmiu minut. Nie przekręcaj. Przełóż omlet na talerz, złóż na pół i polej miodem.

Przepis na zdrowe śniadanie – bananowe placuszki z serkiem wiejskim

Składniki: szklanka płatków owsianych, jedno jajko, dwa banany, olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie: Rozgnieć banana widelcem lub blenderem. Zmiksuj płatki owsiane z bananem. Dodaj dwa jajka i wymieszaj solidnie. Smaż placki na rozgrzanym tłuszczu kokosowym. Z podanych składników powinny wyjść dwie, a nawet trzy porcje.

Przepis na zdrowe śniadanie – owsianka z żurawiną

Składniki: pięć łyżek płatków owsianych, garść żurawiny, miód, szklanka wody lub dowolnego mleka roślinnego

Przepis: Zagotuj płatki owsiane z żurawiną. Możesz dolać więcej wody lub mleka, jeśli masa jest zbyt gęsta. Do smaku posłodź miodem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.