Chcesz szybko i skutecznie pozbyć się poświątecznych nadprogramowych kilogramów? Wystarczy, że wprowadzisz w życie kilka zmian w nawykach żywieniowych. Zastosowanie kilku prostych zasad pozwoli ci przyspieszyć metabolizm i szybciej osiągnąć wymarzoną sylwetkę.
10 kilogramów w dwa miesiące - jak zmienić jadłospis?
Aby bezpiecznie zrzucić zbędne kilogramy, zastosuj metodę zrzucania około pół, maksymalnie kilograma na tydzień. Pamiętaj też, aby oprócz diety zarezerwować trochę czasu w tygodniu na ćwiczenia - to pozwoli ci uniknąć efektu jo-jo. Staraj się zjadać pięć posiłków w ciągu dnia, stosując między nimi około czterogodzinną przerwę. Ostatni posiłek powinien być spożywany na trzy godziny przed snem - wieczorem zwalnia nasz metabolizm, a dodatkowe kalorie spożyte o późnej porze mogą niekorzystnie wpływać na nasze samopoczucie, obciążając organizm. O czym jeszcze warto pamiętać?
- Pij wodę - co najmniej 2-3 litry samej wody dziennie. Możesz dodać kilka listków świeżej mięty lub plasterek cytryny.
- Wypróbuj zioła do picia - rumianek oraz koper włoski przyspieszają przemianę materii i wspomagają procesy trawienne.
- Głównym składnikiem spożywanego posiłku powinny być warzywa lub owoce. To czyste źródła witamin oraz minerałów i naturalne wspomaganie właściwego poziomu węglowodanów w organizmie.
- Spróbuj diet redukujących liczbę kalorii - dzienne zapotrzebowanie powinno zamknąć się w 1500 kaloriach.
- Unikaj smażonych potraw oraz dań przygotowywanych na ruszcie i pieczonych w folii. W ten sposób zredukujesz liczbę spożywanych tłuszczów.
Jak szybko schudnąć? Przykładowy jadłospis na jeden dzień
Poniższy zestaw dań to porcja 1200 kalorii. Liczbę dostarczanej energii powinnaś dostosować do poziomu swojej aktywności w ciągu dnia.
- Śniadanie (około 210 kcal): dwie kromki chleba razowego z chudym twarogiem i rzodkiewką i zieloną sałatą.
- Lunch (około 290 kcal): zielone smoothie z pomarańczy, cytryny, banan i pietruszki.
- Obiad (około 480 kcal w około 400 gramowej porcji): pełnoziarnisty makaron w sosie jogurtowo-szpinakowym, z gotowaną fasolką szparagową i kalafiorem oraz piersią z kurczaka, gotowaną na parze.
- Podwieczorek (50 kcal w 125 gramach): sałatka z pięciu pomidorów koktajlowych, garści czarnych oliwek, rukoli i 3 łyżeczek octu balsamicznego.
- Kolacja (180 kcal w 285 gramach): dietetyczna sałatka z owocami: po garści świeżych truskawek i agrestu, średni plasterek sera typu gorgonzola, rabarbar.