Jak szybko przyrządzić pysznego makowca? My wiemy! Świąteczny makowiec pięknie pachnie i wybornie smakuje. Aromat bakalii w połączeniu z makiem jest czymś, bez czego nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu.
Składniki na idealnego makowca:
Wykonanie:
Margarynę ucieraj, dodając stopniowo żółtka jajek i cukier puder. Następnie do powstającej masy dodaj mąkę, którą wcześniej wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Całość połącz i dokładnie wymieszaj z białkami. Podziel powstałe ciasto na dwie części i przełóż makiem. Piecz w 180 stopniach przez około godzinę. Podawaj po ostudzeniu.
Przy okazji pieczenia tego ciasta warto wspomnieć o właściwościach maku. Jest to bardzo cenne źródło składników odżywczych. W 100 gramach znajdziemy 18 gramów białka i 19 gramów błonnika. Mak posiada też dużo cynku, magnezu, selenu raz wapnia. Dzięki zawartości kwasów omega-6 obniża poziom złego cholesterolu. Posiada również dużo witaminy A, E oraz B i C. Reguluje również pracę jelit.