Makowiec - jak szybko przygotować świąteczne ciasto. Zdradzamy przepis, który będzie smakować każdemu

Jak szybko zrobić makowca, który będzie smakować każdemu? Poznajcie przepis na ulubione świąteczne ciasto.

Jak szybko przyrządzić pysznego makowca? My wiemy! Świąteczny makowiec pięknie pachnie i wybornie smakuje. Aromat bakalii w połączeniu z makiem jest czymś, bez czego nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu. 

Makowiec - jak szybko przygotować tradycyjne ciasto? 

Składniki na idealnego makowca:

  • 200 gramów cukru pudru;
  • 250 gramów mąki;
  • 250 gramów margaryny;
  • pięć całych jajek;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • puszka gotowej masy makowej. 

Wykonanie: 

Margarynę ucieraj, dodając stopniowo żółtka jajek i cukier puder. Następnie do powstającej masy dodaj mąkę, którą wcześniej wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Całość połącz i dokładnie wymieszaj z białkami. Podziel powstałe ciasto na dwie części i przełóż makiem. Piecz w 180 stopniach przez około godzinę. Podawaj po ostudzeniu. 

Właściwości maku

Przy okazji pieczenia tego ciasta warto wspomnieć o właściwościach maku. Jest to bardzo cenne źródło składników odżywczych. W 100 gramach znajdziemy 18 gramów białka i 19 gramów błonnika. Mak posiada też dużo cynku, magnezu, selenu raz wapnia. Dzięki zawartości kwasów omega-6 obniża poziom złego cholesterolu. Posiada również dużo witaminy A, E oraz B i C. Reguluje również pracę jelit. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.