• Link został skopiowany

Miękkie pierniki - jak samemu upiec pyszny i puszysty świąteczny przysmak?

Dowiedz się, jak przygotować miękkie pierniki, które będą smakować każdemu. Przepis jest banalnie prosty.
miękkie pierniki
pixabay

Chcesz przygotować smaczne ciastka last minute? Żaden problem! Wypróbuj ten prosty przepis, który na pewno spełni Twoje oczekiwania. Tak upieczone pierniczki zachwycają swoją miękkością, a szczelnie zamknięte w pojemniku będą długo cieszyć podniebienia. 

Miękkie pierniki - jak je zrobić?

Składniki na puszyste świąteczne pierniczki:

  • 500 gramów mąki pszennej;
  • 200 gramów miodu;
  • 1,5 łyżki kakao;
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej;
  • 125 gramów margaryny;
  • 100 mililitrów kwaśniej śmietany 18%;
  • 1,6 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • pół szklanki brązowego cukru;
  • dwa białka;
  • cztery żółtka.

Składniki na domowy lukier do przyozdobienia pierników:

  • trzy szklanki cukru pudru;
  • dwa białka;
  • kilka kropel soku z cytryny.

Przygotowanie:

Dzień przed planowanym pieczeniem: Przesiej mąkę i wymieszaj z kakao w dużej misce. Wymieszaj sodę i śmietanę, odstaw na parę minut. Zagotuj przyprawę piernikową z miodem. Po zdjęciu z ognia dodaj margarynę. Wymieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Ubij białka na sztywną pianę, dodając w trakcie cukier oraz żółtka jaj. Do wymieszanych kakao i mąki dodaj w kolejności, mieszając między dodawaniem następnych składników: ubite jajka, miód z przyprawą, śmietanę z sodą. Wtedy po raz kolejny dokładnie wszystko wymieszaj. Ciasto, które powstanie, powinno być dosyć rzadkie. Przykryj je ściereczką i umieść w lodówce na dobę, aby nabrało odpowiedniej konsystencji.

W dniu pieczenia: Wyjmij ciasto z lodówki i miski, jeśli trzeba, posyp je mąką. Zbij je w jedną kulę, a następnie podziel na cztery mniejsze części. Rozwałkuj je na grubość dwóch milimetrów (ciasto, które aktualnie nie jest wykorzystywane trzymaj w lodówce). Wytnij foremkami pierniczki. Bardzo ważna jest grubość ciasta - w piekarniku ciasteczka niesamowicie rosną! Ułóż słodkości na blaszce, piecz do 10 minut w temperaturze 180 stopni. 

Lukier: Możesz zakupić gotowe pisaki z lukrem lub jeśli czas na to pozwala, przygotować lukier samemu. Podaną ilość białka roztrzep tak, aby się lekko spieniło. Dodaj sok z cytryny i cukier puder, a następnie ucieraj do uzyskania białej gładkiej masy. Taki lukier nadaje się do tworzenia wzorków i napisów.  

Smacznego!

Więcej o: