Chcesz przygotować smaczne ciastka last minute? Żaden problem! Wypróbuj ten prosty przepis, który na pewno spełni Twoje oczekiwania. Tak upieczone pierniczki zachwycają swoją miękkością, a szczelnie zamknięte w pojemniku będą długo cieszyć podniebienia.
Składniki na puszyste świąteczne pierniczki:
Składniki na domowy lukier do przyozdobienia pierników:
Przygotowanie:
Dzień przed planowanym pieczeniem: Przesiej mąkę i wymieszaj z kakao w dużej misce. Wymieszaj sodę i śmietanę, odstaw na parę minut. Zagotuj przyprawę piernikową z miodem. Po zdjęciu z ognia dodaj margarynę. Wymieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Ubij białka na sztywną pianę, dodając w trakcie cukier oraz żółtka jaj. Do wymieszanych kakao i mąki dodaj w kolejności, mieszając między dodawaniem następnych składników: ubite jajka, miód z przyprawą, śmietanę z sodą. Wtedy po raz kolejny dokładnie wszystko wymieszaj. Ciasto, które powstanie, powinno być dosyć rzadkie. Przykryj je ściereczką i umieść w lodówce na dobę, aby nabrało odpowiedniej konsystencji.
W dniu pieczenia: Wyjmij ciasto z lodówki i miski, jeśli trzeba, posyp je mąką. Zbij je w jedną kulę, a następnie podziel na cztery mniejsze części. Rozwałkuj je na grubość dwóch milimetrów (ciasto, które aktualnie nie jest wykorzystywane trzymaj w lodówce). Wytnij foremkami pierniczki. Bardzo ważna jest grubość ciasta - w piekarniku ciasteczka niesamowicie rosną! Ułóż słodkości na blaszce, piecz do 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Lukier: Możesz zakupić gotowe pisaki z lukrem lub jeśli czas na to pozwala, przygotować lukier samemu. Podaną ilość białka roztrzep tak, aby się lekko spieniło. Dodaj sok z cytryny i cukier puder, a następnie ucieraj do uzyskania białej gładkiej masy. Taki lukier nadaje się do tworzenia wzorków i napisów.
Smacznego!