Na ten przepis czekali wszyscy. Magda Gessler zdradza, jak wykonać piernik

Na kanale Magdy Gessler od jakiegoś czasu codziennie pojawiały się nowe wariacje na temat świątecznych dań. W ostatnie dni przed Wigilią przyszła pora na ciasta. Restauratorka pokazała, jak wykonać aromatyczny tradycyjny piernik. Przepis jest bardzo prosty.

Magda Gessler zachwyca swoich fanów na platformie Youtube. Jej świąteczne propozycje potraw cieszą się dużą popularnością. Po daniach głównych i przystawkach przyszła pora na słodkości. Jak przygotować piernik według przepisu restauratorki?

 

Magda Gessler podzieliła się przepisem na świąteczny piernik

Aby wykonać piernik potrzebujesz następujących składników:

do piernikowej zaprawy:

  • przyprawy do piernika (9 gramów);
  • mielonych goździków (8 gramów); 
  • mielonego cynamonu (8 gramów);
  • świeżego lub zmielonego imbiru (8 gramów);
  • mielonego kardamonu (8 gramów);
  • sól i pieprz do smaku;
  • 200 gramów miodu;
  • 100 mililitrów wody;
  • 20 gramów masła;
  • 20 gramów kakao;
  • 100 gramów cukru.

na ciasto:

  • 300 mililitrów białka;
  • 300 gramów cukru;
  • 150 gramów mąki;
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 70 gramów rodzynek;
  • 70 gramów orzechów włoskich;
  • 70 gramów przesmażonej na maśle skórki pomarańczowej;
  • powideł śliwkowych. 

Przygotowanie:

Najpierw ugotuj składniki na zaprawę piernikową, na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Ubij białka z cukrem, następnie połącz z ugotowaną zaprawą piernikową (300 gramów), dodaj mąki, proszku do pieczenia, bakalie, skórkę pomarańczy i delikatnie wszystko wymieszaj. Przełóż na blachę, Piecz przez około 25 minut, w temperaturze 170 stopni. Po ostygnięciu przekrój piernik na pół i posmaruj powidłami. Na koniec polej ciasto rozpuszczoną czekoladą 80% ze śmietanką, cukrem pudrem oraz masłem w kąpieli wodnej.

Życzymy smacznych Świąt!

Magda Gessler opowiedziała o "zielonych posiłkach":

Zobacz wideo
Więcej o: