• Link został skopiowany

Na ten przepis czekali wszyscy. Magda Gessler zdradza, jak wykonać piernik

Na kanale Magdy Gessler od jakiegoś czasu codziennie pojawiały się nowe wariacje na temat świątecznych dań. W ostatnie dni przed Wigilią przyszła pora na ciasta. Restauratorka pokazała, jak wykonać aromatyczny tradycyjny piernik. Przepis jest bardzo prosty.
Przepis Magdy Gessler
Magda Gessler - Instagram

Magda Gessler zachwyca swoich fanów na platformie Youtube. Jej świąteczne propozycje potraw cieszą się dużą popularnością. Po daniach głównych i przystawkach przyszła pora na słodkości. Jak przygotować piernik według przepisu restauratorki?

 

Magda Gessler podzieliła się przepisem na świąteczny piernik

Aby wykonać piernik potrzebujesz następujących składników:

do piernikowej zaprawy:

  • przyprawy do piernika (9 gramów);
  • mielonych goździków (8 gramów); 
  • mielonego cynamonu (8 gramów);
  • świeżego lub zmielonego imbiru (8 gramów);
  • mielonego kardamonu (8 gramów);
  • sól i pieprz do smaku;
  • 200 gramów miodu;
  • 100 mililitrów wody;
  • 20 gramów masła;
  • 20 gramów kakao;
  • 100 gramów cukru.

na ciasto:

  • 300 mililitrów białka;
  • 300 gramów cukru;
  • 150 gramów mąki;
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 70 gramów rodzynek;
  • 70 gramów orzechów włoskich;
  • 70 gramów przesmażonej na maśle skórki pomarańczowej;
  • powideł śliwkowych. 

Przygotowanie:

Najpierw ugotuj składniki na zaprawę piernikową, na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Ubij białka z cukrem, następnie połącz z ugotowaną zaprawą piernikową (300 gramów), dodaj mąki, proszku do pieczenia, bakalie, skórkę pomarańczy i delikatnie wszystko wymieszaj. Przełóż na blachę, Piecz przez około 25 minut, w temperaturze 170 stopni. Po ostygnięciu przekrój piernik na pół i posmaruj powidłami. Na koniec polej ciasto rozpuszczoną czekoladą 80% ze śmietanką, cukrem pudrem oraz masłem w kąpieli wodnej.

Życzymy smacznych Świąt!

Magda Gessler opowiedziała o "zielonych posiłkach":

Zobacz wideo
Więcej o: