Magda Gessler zachwyca swoich fanów na platformie Youtube. Jej świąteczne propozycje potraw cieszą się dużą popularnością. Po daniach głównych i przystawkach przyszła pora na słodkości. Jak przygotować piernik według przepisu restauratorki?
Aby wykonać piernik potrzebujesz następujących składników:
do piernikowej zaprawy:
na ciasto:
Przygotowanie:
Najpierw ugotuj składniki na zaprawę piernikową, na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Ubij białka z cukrem, następnie połącz z ugotowaną zaprawą piernikową (300 gramów), dodaj mąki, proszku do pieczenia, bakalie, skórkę pomarańczy i delikatnie wszystko wymieszaj. Przełóż na blachę, Piecz przez około 25 minut, w temperaturze 170 stopni. Po ostygnięciu przekrój piernik na pół i posmaruj powidłami. Na koniec polej ciasto rozpuszczoną czekoladą 80% ze śmietanką, cukrem pudrem oraz masłem w kąpieli wodnej.
Życzymy smacznych Świąt!
Magda Gessler opowiedziała o "zielonych posiłkach":