Anna Lewandowska podzieliła się niecodziennym świątecznym przepisem. Jak samemu zrobić słony krem karmelowy?

Jutro Wigilia. Przez kilka dni po naszych domach będzie roznosić się zapach świątecznych potraw. Anna Lewandowska po raz kolejny zaskakuje oryginalnym przepisem, który urozmaici nasze menu.

Anna Lewandowska kilka chwil przed rozpoczęciem świętowania dzieli się z fanami przepisami last minute, które urozmaicą stoły. Słony karmelowy krem w świątecznym wydaniu idealnie sprawdzi się jako dodatek do placków na słodko, ciast oraz owsianek. Zaskocz swoich gości oryginalnym smakiem. Wypróbuj tego przepisu, który na pewno zasmakuje wszystkim. 

 

Anna Lewandowska podaje przepis na solony karmel z daktyli

Do wykonania kremu potrzebujesz:

  • 100 gramów daktyli;
  • 100 mililitrów wody;
  • łyżeczki masła z nerkowców (lub musu kokosowego);
  • pół łyżeczki wanilii;
  • łyżki oleju kokosowego;
  • pół łyżeczki soli morskiej;
  • łyżeczki przyprawy piernikowej.

Wykonanie daktylowego karmelu:

Najpierw zalej daktyle wodą i gotuj je prze kilka minut. Po wyznaczonym czasie dodaj resztę składników (oprócz soli, wanilii i przyprawy piernikowej). Gotuj przez kolejnych kilka minut. Później zblenduj składniki i na koniec dodaj pominięte przyprawy. Gotowy krem przełóż do osobnego naczynia, na przykład słoiczka,

Przepis podany przez Annę jest w pełni wegański. Idealnie nadaje się jako dodatek do naleśników i owsianek. Przyprawa piernikowa nada tak przygotowanemu śniadaniu piękny świąteczny zapach.

Na Instagramie Lewandowskiej wszyscy fajni mogą znaleźć mnóstwo ciekawych propozycji na fit ciasta, wegańskie przysmaki i zdrowsze wersje świątecznych potraw.

Życzymy smacznego!

Anna Lewandowska zabrała małą Klarę na siłownię:

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA