Ten przepis Anny Lewandowskiej zaskakuje. Wypróbuj pieczone buraki... na słodko

Anna Lewandowska podzieliła się na blogu oryginalnym przepisem na buraki z miodem. To dość nietypowe połączenie doskonale się sprawdzi jako dodatek do świątecznych dań mięsnych. Wykonanie przepisu jest niezwykle proste.

Anna Lewandowska na swoim blogu i Instagramie umieszcza proste i szybkie przepisy, które sprawdzą się podczas świąt. Wśród propozycji pojawił się pomysł na pieczonego buraka przyrządzonego na słodko. Jak przygotować potrawę? 

 

Anna Lewandowska zachęca do ciekawego przepisu

Świąteczne pieczone mięsa nabiorą nowego smaku dzięki propozycjom trenerki. Wszystko za sprawą buraków przygotowanych w miodzie. Jak przygotować przepis? 

Składniki na pieczone buraki wg Anny Lewandowskiej:

  • pięć buraków;
  • łyżka octu balsamicznego;
  • cztery ząbki czosnku;
  • sześć łyżek oliwy z oliwek;
  • po szczypcie: bazylii, rozmarynu, oregano oraz pieprzu;
  • dwie łyżki miodu;
  • garść płatków migdałowych;
  • duża gruszka.

Wykonanie to zaledwie kilka prostych kroków:

  1. Piecz nieobrane buraki w 180 stopniach przez 45 minut. Po wyjęciu obierz je i pokrój w plastry.
  2. Obierz i pokrój w małe kawałki gruszkę, wymieszaj ją z burakami, a następnie piecz w tej samej temperaturze przez kwadrans.
  3. W misce wymieszaj oliwę z oliwek razem z prasowanym czosnkiem, octem balsamicznym oraz miodem. Dodaj przyprawy.
  4. Upieczone buraki z gruszką polej przygotowanym miodowym sosem i posyp płatkami migdałowymi. 

Tak przygotowane warzywa prezentują się świetnie i pięknie pachną. Będą idealnym dodatkiem do świątecznych potraw, dodając ciekawego smaku do przygotowanego schabu czy kaczki.

Anna Lewandowska zdradziła, jakim ojcem jest Robert Lewandowski. Zobacz wideo:

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.