Jak przygotować świąteczne potrawy w wersji fit? Zmniejszenie liczby kalorii wchodzących w skład wybranych dań sprawi, że po tradycyjnej corocznej uczcie nie będziemy czuć się przejedzeni. Co zatem ugotować i upiec na fit święta?
Dietetyczne święta - proste triki
- Barszcz czerwony w wersji fit - na początek ogranicz w barszczu liczbę uszek. Nie zabielaj zupy ani śmietaną, ani jogurtem. Jeśli samemu przygotowujemy uszka, zastąpmy zwykłą mąkę razową. Przygotowane małe pierożki ugotujmy i pozostawmy bez podsmażania.
- Dietetyczne świąteczne ryby - zrezygnuj z panierek oraz smażenia w głębokim tłuszczu. Przygotuj śledzie, które posiadają mniej kalorii, oraz więcej zdrowych tłuszczów. Jeśli chodzi o karpia - najlepiej zrób go w galarecie. Smażony jest ciężkostrawny i wysokokaloryczny.
- Pomiń słodzenie wigilijnego kompotu. Dodaj do gorącego napoju cynamonu, który przyspiesza metabolizm.
- Ryba po grecku - koniecznie z mięsem ugotowanym na parze. Tak przygotowana ryba zawiera bardzo dużo minerałów i witamin i kilka razy mniej kalorii.
- Dietetyczna sałatka jarzynowa - majonez zastąp naturalnym jogurtem.
Szybki przepis na fit makowca
Do przygotowania ciasta potrzebujesz:
- maku;
- dwóch bananów;
- płatków owsianych;
- niesłodzonego mleka sojowego;
- szklanki mąki gryczanej;
- 1 szklankę kaszy gryczanej;
- cynamonu;
- oleju kokosowego;
- 3 łyżeczek proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Zmiel razem wszystkie suche składniki, czyli płatki, kaszę mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszaj je z mokrymi, które wcześniej razem zblenduj (banany, olej i mleko). Dokładnie zmieszaną powstałą masę wlej do formy na ciasto, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz przez około 50 minut w 180 stopniach.
Tak skomponowane potrawy będą zawierać nieco mniej tłuszczu i kalorii, ale nie stracą na smaku.
Życzymy smacznej Wigilii!