Dietetyczne Boże Narodzenie - co przygotować na święta, żeby były fit?

Na Wigilię tradycyjnie przyrządzamy 12 potraw. Aby kolejny rok był szczęśliwy każdego dania należy spróbować. Podczas świąt nasze stoły uginają się od jedzenia. Co i jak przygotować, by było bardziej dietetycznie?

Jak przygotować świąteczne potrawy w wersji fit? Zmniejszenie liczby kalorii wchodzących w skład wybranych dań sprawi, że po tradycyjnej corocznej uczcie nie będziemy czuć się przejedzeni. Co zatem ugotować i upiec na fit święta?

Dietetyczne święta - proste triki

  • Barszcz czerwony w wersji fit - na początek ogranicz w barszczu liczbę uszek. Nie zabielaj zupy ani śmietaną, ani jogurtem. Jeśli samemu przygotowujemy uszka, zastąpmy zwykłą mąkę razową. Przygotowane małe pierożki ugotujmy i pozostawmy bez podsmażania.
  • Dietetyczne świąteczne ryby - zrezygnuj z panierek oraz smażenia w głębokim tłuszczu. Przygotuj śledzie, które posiadają mniej kalorii, oraz więcej zdrowych tłuszczów. Jeśli chodzi o karpia - najlepiej zrób go w galarecie. Smażony jest ciężkostrawny i wysokokaloryczny. 
  • Pomiń słodzenie wigilijnego kompotu. Dodaj do gorącego napoju cynamonu, który przyspiesza metabolizm.
  • Ryba po grecku - koniecznie z mięsem ugotowanym na parze. Tak przygotowana ryba zawiera bardzo dużo minerałów i witamin i kilka razy mniej kalorii. 
  • Dietetyczna sałatka jarzynowa - majonez zastąp naturalnym jogurtem.

Szybki przepis na fit makowca

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

  • maku;
  • dwóch bananów;
  • płatków owsianych;
  • niesłodzonego mleka sojowego;
  • szklanki mąki gryczanej;
  • 1 szklankę kaszy gryczanej;
  • cynamonu;
  • oleju kokosowego;
  • 3 łyżeczek proszku do pieczenia.

Wykonanie:

Zmiel razem wszystkie suche składniki, czyli płatki, kaszę mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszaj je z mokrymi, które wcześniej razem zblenduj (banany, olej i mleko). Dokładnie zmieszaną powstałą masę wlej do formy na ciasto, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz przez około 50 minut w 180 stopniach.

Tak skomponowane potrawy będą zawierać nieco mniej tłuszczu i kalorii, ale nie stracą na smaku.

Życzymy smacznej Wigilii!

Więcej o: