Magda Gessler pokazała, jak przygotować najważniejszą wigilijną potrawę. W roli głównej karp

Polska Wigilia nie może się obejść bez pysznego karpia. Magda Gessler zdradziła swoje niezawodne sposoby na tę rybę w nowych odcinkach świątecznej serii na YouTube.

Na kanale Magdy Gessler w końcu pojawił się przepis na wyczekiwane wigilijne danie główne. Karpia możemy przyrządzić na kilka różnych sposobów. Polecany przez restauratorkę karp po żydowsku na pewno sprawdzi się podczas zbliżających się świąt.

 

Magda Gessler pokazała, jak przygotować karpia po żydowsku

Do przyrządzenia ryby musisz przygotować następujące składniki:

Na galaretę:

  • pięć cebul;
  • przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz sól;
  • niejadalne części karpia, czyli: szkielet, głowę i ogon;
  • pęk włoszczyzny (bez kapusty);
  • białka jajek do klarowania.

Do farszu:

  • dwa karpiowe filety;
  • trzy cebule;
  • dwa jajka;
  • pół chałki;
  • pół litra wody;
  • 200 gramów masła;
  • 50 gramów migdałów i tyle samo rodzynek;
  • sól i pieprz;
  • miód do smaku.

Wykonanie:

Galareta: Najpierw wrzuć wszystkie składniki na galaretę do garnka i zalej je wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejnych kilka godzin, aby powstała klarowny wywar. Po wyznaczonym czasie i przecedzeniu, wlej roztrzepane białka i poczekaj do ich ścięcia. Odcedź je wtedy przez gazę. Całość dopraw pieprzem i solą.

Farsz: Umyj i posól karpia. Oddziel filety od skóry. Namocz w wodzie chałkę i zmiel ją razem z mięsem ryby. Od jaj oddziel żółtka i rozetrzyj je z połową przygotowanego masła. Ubij na sztywną pianę białka. Cebulę pokrój w kostkę i smaż na resztce masła. Wszystkie składniki na farsz delikatnie połącz. Dodaj obrane migdały i namoczone wcześniej w wodzie rodzynki. Dopraw przyprawami i miodem. Farsz zawiń w jałową ścierkę i gotuj na warzywnym wywarze. Gdy ryba się ugotuje i ostygnie, ułóż ją na półmisku. Udekoruj pozostałymi bakaliami i zalej galaretą. Pozostaw do wystygnięcia.

Przepisy na karpia zawsze kojarzą się ze skomplikowanymi recepturami. Jesteśmy przekonani, że w przygotowaniu świątecznych potraw doskonale pomogą materiały zamieszczane przez Magdę Gessler. 

Joanna Przetakiewicz pokazała przystrojony świątecznie dom:

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA