Na kanale Magdy Gessler w końcu pojawił się przepis na wyczekiwane wigilijne danie główne. Karpia możemy przyrządzić na kilka różnych sposobów. Polecany przez restauratorkę karp po żydowsku na pewno sprawdzi się podczas zbliżających się świąt.
Do przyrządzenia ryby musisz przygotować następujące składniki:
Na galaretę:
Do farszu:
Wykonanie:
Galareta: Najpierw wrzuć wszystkie składniki na galaretę do garnka i zalej je wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejnych kilka godzin, aby powstała klarowny wywar. Po wyznaczonym czasie i przecedzeniu, wlej roztrzepane białka i poczekaj do ich ścięcia. Odcedź je wtedy przez gazę. Całość dopraw pieprzem i solą.
Farsz: Umyj i posól karpia. Oddziel filety od skóry. Namocz w wodzie chałkę i zmiel ją razem z mięsem ryby. Od jaj oddziel żółtka i rozetrzyj je z połową przygotowanego masła. Ubij na sztywną pianę białka. Cebulę pokrój w kostkę i smaż na resztce masła. Wszystkie składniki na farsz delikatnie połącz. Dodaj obrane migdały i namoczone wcześniej w wodzie rodzynki. Dopraw przyprawami i miodem. Farsz zawiń w jałową ścierkę i gotuj na warzywnym wywarze. Gdy ryba się ugotuje i ostygnie, ułóż ją na półmisku. Udekoruj pozostałymi bakaliami i zalej galaretą. Pozostaw do wystygnięcia.
Przepisy na karpia zawsze kojarzą się ze skomplikowanymi recepturami. Jesteśmy przekonani, że w przygotowaniu świątecznych potraw doskonale pomogą materiały zamieszczane przez Magdę Gessler.
Joanna Przetakiewicz pokazała przystrojony świątecznie dom: