Makowiec wielu osobom kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Świąteczne ciasta zazwyczaj są wysokokaloryczne. Warto pomyśleć, by niektóre dania lekko "odchudzić" - tak, aby nie zepsuć ich smaku przy jednoczesnym obniżeniu kalorii. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj makowca w wersji fit!
Fit makowiec - wegański przepis
Z czego się składa lżejsza wersja makowca? Wypróbuj poniższy wariant tradycyjnego ciasta z makiem, tym razem w wegańskiej odsłonie.
Składniki:
- dwa banany;
- półtorej szklanki maku;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- 50 gramów oleju kokosowego;
- trzy łyżki migdałowych płatków;
- 50 gramów gorzkiej czekolady;
- 3 łyżki kokosowych wiórków;
- szklanka wiśni;
- szczypta ksylitolu lub odrobina syropu z agawy.
Wykonanie:
- Przesyp mak do garnka, a następnie zalej go dwiema szklankami wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem przez kwadrans tak, aby mak wchłonął całą wodę.
- Ugotowany mak zmiel w maszynce na masę.
- Do masy makowej dodaj olej kokosowy, sok z cytryny i rozgniecione widelcem banany. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Dodaj do powstałej masy wiórki kokosowe i migdałowe płatki, wiśnie i startą gorzką czekoladę. Dosłodź wszystko wybranym słodzikiem. Całość wymieszaj.
- Przełóż ostrożnie masę do tortownicy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź ciasto. Piecz je w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj po ostygnięciu.
Tak przygotowany makowiec będzie odpowiedni zarówno dla osób na diecie tradycyjnej, jak i dla osób, które przeszły na dietę wegańską. Mimo że ciasto prezentuje się nieco inaczej, w smaku niewiele się różni. Zaskocz gości nietypowym przepisem, który na pewno przypadnie im do gustu i będzie częściej gościć na Twoim świątecznym stole.
Gwiazdy przygotowują się do świąt. Zobacz wypieki Ewy Wachowicz: