Magda Gessler zaskoczyła swoją wersją świątecznego karpia. Podzieliła się przepisem na... rybne faworki

Magda Gessler pokazała, że tradycyjne świąteczne potrawy można bardzo łatwo urozmaicić, stosując drobne zmiany w przepisach.

Magda Gessler znów przedstawia fanom, jak przygotować ulubione wigilijne potrawy. Wśród przepisów pojawił się nietypowy sposób na przyrządzenie świątecznego karpia. Danie, które restauratorka pokazała na Instagramie, prezentuje się wybornie. Przygotujesz je w kilku prostych krokach.

 

Magda Gessler podzieliła się przepisem na karpia

Faworki z karpia - brzmi ciekawie, a wygląda pysznie i efektownie. Jak przygotować świąteczną rybę w taki sposób, aby była bez ości? Magda Gessler podpowiada i pokazuje wykonanie swojego przepisu na platformie Youtube krok po kroku.

Składniki na faworki z karpia:

  • dzwonki z karpia, które nie posiadają nieprzyjemnego mulistego zapachu;
  • mąka;
  • mleko;
  • jajka;
  • cebula;
  • orzechy włoskie;
  • olej rzepakowy;
  • sól i pieprz do smaku;
  • natka pietruszki, która posłuży do dekoracji. 

Przygotowanie:

  1. Karpie w dzwonkach polej olejem, dopraw pieprzem i solą. Zasyp wcześniej pokrojoną cebulą i odstaw do zamarynowania. Z dzwonków wytnij ości, przetnij rybę na pół, natnij i przekładaj mięso w taki sposób, jak faworki.
  2. Panieruj przygotowaną rybę w następującej kolejności: w mielonych orzechach, posolonym surowym jajku, które wcześniej wymieszaj z odrobiną mleka, potem w mące.
  3. Smaż karpia na głębokim tłuszczu, w tak gorącym, jak do przygotowania pączków. Zacznij od czterech sztuk, potem przełóż na patelnię kolejne.
  4. Rybę podawaj udekorowaną pietruszką z ulubionym sosem. Doskonale sprawdzi się majonezowy lub czosnkowy. 

Z pewnością przepis zasmakuje każdemu, kto nie przepada za potrawami rybnymi, zwłaszcza ze względu na ości, których w tak przyrządzonym karpiu nie znajdziecie.

Życzymy smacznego!

Więcej o:
Skomentuj:
Magda Gessler zaskoczyła swoją wersją świątecznego karpia. Podzieliła się przepisem na... rybne faworki
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX