Podczas wigilii w naszym menu najczęściej pojawiają się te dwie zupy: grzybowa oraz niezastąpiony barszcz czerwony, który smakuje wyśmienicie, jeśli dodamy do niego tradycyjnych uszek. Chociaż obecnie na rynku mamy wiele gotowych produktów do odgrzania, to jednak nic nie zastąpi smaku potrawy, którą przygotujemy samodzielnie od początku do końca. Poznaj przepis na idealne uszka.
Uszka na wigilię - przepis
Do przygotowania farszu potrzebujemy:
- 100 gramów grzybów suszonych, najlepiej podgrzybków;
- kilogram pieczarek;
- dwóch cebul;
- czterech łyżek bułki tartej;
- łyżki masła;
- dwóch jajek;
- soli i pieprzu do smaku.
Na ciasto do uszek składają się:
- 200 mililitrów gorącej wody;
- 600 gramów mąki;
- dwa jajka;
- dwie łyżki masła;
- płaska łyżka soli.
Wykonanie farszu:
- krok 1: Gotuj suszone grzyby przez około 10 minut. Następnie przepłucz je i odcedź. Pieczarki, podgrzane suszone grzyby i cebulę drobno pokrój. Podsmaż wszystko na małym ogniu.
- krok 2: Przestudzoną mieszankę przepuść przez maszynkę do mielenia. Zmieszane i zmielone składniki zmieszaj z bułką tartą i jajkami, dopraw przyprawami i dokładnie wymieszaj.
Przygotowanie ciasta:
- Wysyp na stolnicę odpowiednią ilość mąki. Wbij jajka, dodaj masło i sól. Siekaj ciasto za pomocą noża, dolewając w międzyczasie gorącej wody. Zagnieć dokładnie powstałe ciasto na gładko.
- Rozwałkuj ciasto i pokrój na małe kwadraty. Następnie do każdego kwadratu nałóż łyżeczkę przygotowanego wcześniej farszu.
- Dokładnie zaklej każde uszko, aby nie rozkleiło się podczas gotowania.
- Powstałe uszka gotuj we wrzącej wodzie do momentu, aż wypłyną na wierzch garnka. Wtedy szybko je wyjmij. Jeśli przetrzymasz je dłużej, rozgotujesz ciasto.
Życzymy smacznej wigilii!