Magda Gessler zaskoczyła swoim kolejnym przepisem. Tym razem padło na barszcz... grzybowy. Jak go przygotować na święta?

Magda Gessler, słynna restauratorka, przedstawiła swój kolejny przepisy. Tym razem padło na barszcz grzybowy. Jak przygotować taką potrawę na święta?

Magda Gessler na święta prezentuje swoje sprawdzone przepisy kulinarne. Restauratorka skupiła się na dobrze znanych i lubianych potrawach wigilijnych. Tym razem podało na barszcz grzybowy. Jest to nieco mniej popularna wersja tego dobrze znanego dania. Jak przygotować szybko barszcz grzybowy, by był pyszny? 

Magda Gessler przygotowała kolejny przepis

Magda Gessler zamieściła na swoim kanale na Youtube kolejne nagranie, na którym krok po kroku tłumaczy, jak przygotować barszcz grzybowy. Przepis nie jest skomplikowany, a restauratorka dokładnie opisała sposób jego przygotowania. 

 

Aby przygotować 5 litrów barszczu, potrzeba: 

  • cebula 3szt.
  • grzyby (borowik suszony najlepiej kapelusze złotoczerwone, duże) 30 szt.
  • seler 1-3 szt.
  • pietruszka, korzeń 6 szt.
  • pęczek koperku
  • seler naciowy pęczek
  • por 2 szt.
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec
  • kilka kropli cytryny
  • śmietana 36%
  • wódka.

Grzyby należy moczyć w wodzie przez 3 godziny lub podgotować je w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym, cebulą, pieprzem, zielem angielskim.

Do garnka włożyć potem pokrojone selery, por, pokrojone na pół cebule, całe korzenie pietruszki. Całość zalewamy wodą i dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielski, jałowiec, sól, pieprz. Po chwili gotowania należy pamiętać, by dodać jeszcze grzyby wraz z wodą, w której się gotowały.

Na maśle podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i przekładamy do garnka, dodajemy pęczek koperku i seler naciowy. Całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu.

Następnie po ugotowaniu cedzimy. Możemy dolać odrobinę wódki, a do smaku dodajemy łyżkę zimnego masła, kilka kropel cytryny i mieszamy. Następnie dodajemy z wywaru kapelusze borowików. Idealna zupa powinna być w kolorze ciemnobrązowym. Podajemy z ubitą śmietaną i łazankami.

Przepisy świąteczne według Magdy Gessler nie są wcale skomplikowane i można je przygotować właśnie na nadchodzące święta. 

Ewa Wachowicz również udostępniła swój przepis na świąteczne pierniki: 

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.