Magda Gessler zaskoczyła swoim kolejnym przepisem. Tym razem padło na barszcz... grzybowy. Jak go przygotować na święta?
Magda Gessler na święta prezentuje swoje sprawdzone przepisy kulinarne. Restauratorka skupiła się na dobrze znanych i lubianych potrawach wigilijnych. Tym razem podało na barszcz grzybowy. Jest to nieco mniej popularna wersja tego dobrze znanego dania. Jak przygotować szybko barszcz grzybowy, by był pyszny?
Magda Gessler przygotowała kolejny przepis
Magda Gessler zamieściła na swoim kanale na Youtube kolejne nagranie, na którym krok po kroku tłumaczy, jak przygotować barszcz grzybowy. Przepis nie jest skomplikowany, a restauratorka dokładnie opisała sposób jego przygotowania.
Aby przygotować 5 litrów barszczu, potrzeba:
- cebula 3szt.
- grzyby (borowik suszony najlepiej kapelusze złotoczerwone, duże) 30 szt.
- seler 1-3 szt.
- pietruszka, korzeń 6 szt.
- pęczek koperku
- seler naciowy pęczek
- por 2 szt.
- sól, pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec
- kilka kropli cytryny
- śmietana 36%
- wódka.
Grzyby należy moczyć w wodzie przez 3 godziny lub podgotować je w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym, cebulą, pieprzem, zielem angielskim.
Do garnka włożyć potem pokrojone selery, por, pokrojone na pół cebule, całe korzenie pietruszki. Całość zalewamy wodą i dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielski, jałowiec, sól, pieprz. Po chwili gotowania należy pamiętać, by dodać jeszcze grzyby wraz z wodą, w której się gotowały.
Na maśle podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i przekładamy do garnka, dodajemy pęczek koperku i seler naciowy. Całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu.
Następnie po ugotowaniu cedzimy. Możemy dolać odrobinę wódki, a do smaku dodajemy łyżkę zimnego masła, kilka kropel cytryny i mieszamy. Następnie dodajemy z wywaru kapelusze borowików. Idealna zupa powinna być w kolorze ciemnobrązowym. Podajemy z ubitą śmietaną i łazankami.
Przepisy świąteczne według Magdy Gessler nie są wcale skomplikowane i można je przygotować właśnie na nadchodzące święta.
Ewa Wachowicz również udostępniła swój przepis na świąteczne pierniki:
-
Ewa Szabatin na zdjęciach z cyklu Instagram kontra rzeczywistość. "To samo ciało, inne ustawienie"
-
Co Rebel Wilson je w ciągu dnia? Tak wygląda dietetyczny jadłospis aktorki. "Wcześniej jadłam 3000 kalorii dziennie"
-
Brak ci energii z rana? Anna Lewandowska poleca kawę z zaskakującym składnikiem
-
Dwie pożywne sałatki od Ani Starmach na dobre rozpoczęcie dnia. "Za oknem jakoś szaro, dlatego do kuchni wprowadzam kolory"
-
Trening z hantlami. Jak ćwiczyć, aby zgubić zbędne kilogramy i zwiększyć masę mięśniową?
- Roziąganie, cardio i trening siłowy w jednym? Dzięki jodze w wersji HIIT jest to możliwe
- Martwy ciąg na jednej nodze to doskonałe ćwiczenie dla wszystkich biegaczy. Wyjaśniamy dlaczego
- Dlaczego dieta bogata w żelazo jest tak ważna? Powody, dla których powinniśmy zwracać uwagę na ten pierwiastek
- Ewa Szabatin na zdjęciach z cyklu Instagram kontra rzeczywistość. "To samo ciało, inne ustawienie"
- Kazimierz Marcinkiewicz nie biega w smogu. Jak zła jakość powietrza wpływa na nasze zdrowie?