Śledzie w occie - jak przyrządzić tradycyjną potrawę, bez której nie może obyć się polska Wigilia?

Śledzie w occie pojawią się niedługo prawie na każdym wigilijnym stole. Jak zaskoczyć gości i, zamiast kupować, samemu przyrządzić tradycyjną potrawę?

Czy wyobrażacie sobie Wigilię bez śledzi? My nie! Jak przygotować tradycyjne śledzie w occie z cebulką? Sprawdzony przepis znajdziecie poniżej.

Śledzie w occie - przepis

Do zaproponowanej potrawy potrzebujesz: 

  • 500 gramów solonych płatów śledziowych;
  • 5 cebul;
  • 150 mililitrów octu;
  • 3 łyżeczki cukru;
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy oraz sól;
  • 1,5 litra wody.

Przygotowanie: 

Na początku, aby potrawa nie wyszła za słona, należy porządnie wymoczyć płaty śledziowe w wodzie. Następnie pokrój je w kawałki, najlepiej prostokątne. Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy: do gotującej się wody dodaj cebule, które pokrój wcześniej w piórka. Gotuj je do momentu, aż zmiękną. W tym momencie dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. Po chwili dodaj cukier sól i ocet. Dokładnie mieszaj i odstaw wywar do wystygnięcia. W wyparzonym słoiku umieść śledzie i zalej przygotowaną wcześniej zalewą. Słoiki zakręć i zostaw co najmniej na trzy dni. Trzymaj w chłodnym i ocienionym miejscu. 

Właściwości śledzi

Śledzie należą do jednych ze zdrowszych ryb. Do ich wartości odżywczych, na które należy szczególnie zwrócić uwagę są: wysoka zawartość białka, kwasów omega-3, wapnia, żelaza, witaminy A, E oraz D. Śledzie posiadają dosyć mało kalorii, wspomagają odporność, pomagają też w zapobieganiu chorób serca dzięki temu, że obniżają poziom złego cholesterolu i regulują ciśnienie krwi. Do tego są bardzo smaczne - nic więc dziwnego, że jest to jeden z najbardziej lubianych gatunków ryb. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA