Czy wyobrażacie sobie Wigilię bez śledzi? My nie! Jak przygotować tradycyjne śledzie w occie z cebulką? Sprawdzony przepis znajdziecie poniżej.
Do zaproponowanej potrawy potrzebujesz:
Przygotowanie:
Na początku, aby potrawa nie wyszła za słona, należy porządnie wymoczyć płaty śledziowe w wodzie. Następnie pokrój je w kawałki, najlepiej prostokątne. Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy: do gotującej się wody dodaj cebule, które pokrój wcześniej w piórka. Gotuj je do momentu, aż zmiękną. W tym momencie dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. Po chwili dodaj cukier sól i ocet. Dokładnie mieszaj i odstaw wywar do wystygnięcia. W wyparzonym słoiku umieść śledzie i zalej przygotowaną wcześniej zalewą. Słoiki zakręć i zostaw co najmniej na trzy dni. Trzymaj w chłodnym i ocienionym miejscu.
Śledzie należą do jednych ze zdrowszych ryb. Do ich wartości odżywczych, na które należy szczególnie zwrócić uwagę są: wysoka zawartość białka, kwasów omega-3, wapnia, żelaza, witaminy A, E oraz D. Śledzie posiadają dosyć mało kalorii, wspomagają odporność, pomagają też w zapobieganiu chorób serca dzięki temu, że obniżają poziom złego cholesterolu i regulują ciśnienie krwi. Do tego są bardzo smaczne - nic więc dziwnego, że jest to jeden z najbardziej lubianych gatunków ryb.