• Link został skopiowany

Ewa Wachowicz poleca oryginalny przepis na świąteczne danie. Jak przyrządzić schab pieczony z jabłkami?

Ewa Wachowicz przekonuje, że na dni świąteczne można przygotować wymyślne dania, niekoniecznie z ryb. W tym przepisie pierwsze skrzypce gra schab.
Ewa Wachowicz - przepisy
Ewa Wachowicz - Instagram

Ewa Wachowicz zaprosiła instagramowych obserwatorów w sobotę przed telewizory, gdzie w swoim programie zaprezentowała, jak przyrządzić schab z pieczonymi jabłkami. Co znalazło się w przepisie gwiazdy?

 

Schab z jabłkami - przepis Ewy Wachowicz

Jak wykonać zachwalaną przez dziennikarkę potrawę? Według przepisu podanego przez Wachowicz, potrzebujesz:

  • półtora kilograma schabu;
  • trzy kwaśne jabłka;
  • garść goździków.

Do zrobienia marynaty musisz przygotować:

  • 4 łyżki oliwy;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 125 mililitrów cydru;
  • po łyżeczce majeranku i tymianku;
  • pół łyżeczki rozmarynu;
  • łyżeczkę soli;
  • pieprz do smaku.

Przygotowanie: 

Na początku przygotuj mięso, pozbywając się błon i tłuszczu. Nadziej schab goździkami w taki sposób, aby przyprawy wyznaczyły linie podziału na plastry. W międzyczasie wlej cydr do zamykanego pojemnika, dodaj oliwę, zioła, pieprz oraz sól. Umieść w tak przygotowanej marynacie mięso. Przykryj je i wstaw na całą noc do lodówki. 

Następnego dnia zamarynowany schab pokrój w plastry, nie odcinając poszczególnych kawałków do końca - w powstałe miejsca włóż kawałki jabłek.Tak przygotowane mięso umieść w żaroodpornym naczyniu, następnie obłóż je pozostałymi kawałkami jabłek. Zalej wszystko marynatą i wstaw do piekarnika. Potrawę trzymaj do dwóch godzin w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Schab podawaj na półmisku razem z powstałym sosem, który należy dokładnie zmiksować przed polaniem. 

Trzeba przyznać, że proponowane danie Ewy Wachowicz nie jest bardzo trudne w przygotowaniu, a wygląda bardzo smacznie!

Ewa Wachowicz zaczęła przygotowania do świąt. Zobacz, jak przygotowała pierniki: 

Zobacz wideo
Więcej o: