Magda Gessler zdradza, jak zrobić domowy majonez, który wykorzystamy do przygotowania świątecznych śledzi

Magda Gessler codziennie z fanami dzieli się kolejnym świątecznym przepisem. Sobotnie wideo restauratorki pokazuje, jak przygotować domowy majonez. Tak przygotowany sos idealnie sprawdzi się do kolejnego przepisu Gessler - śledziów w majonezie.

Świąteczne nagrania Magdy Gessler na Youtubie cieszą się ogromną popularnością wśród fanów. Tym razem, gwiazda postanowiła pokazać, w jaki sposób zaskoczyć gości i przygotować domowy majonez. Ten szybki i prosty przepis przypadnie do gustu każdemu.

 

Magda Gessler uczy, jak wykonać domowy majonez

Do przepisu na idealny majonez gwiazdy potrzebujemy:

  • 2 jajka;
  • musztardę rosyjską;
  • olej rzepakowy;
  • ocet spirytusowy ;
  • mleko;
  • sól, pieprz oraz cukier.

Wykonanie: Najpierw wbijmy do blendera 2 jajka i 500 ml oleju. Dodajemy łyżkę musztardy, sól. cukier oraz 4 łyżki octu. Wszystko blendujemy, aż do momentu, aż uzyskamy gęstą masę. Na sam koniec dodajemy 2 lub 3 łyżki zimnego mleka. 

Śledzie w majonezie - przepis Magdy Gessler

Domowy majonez doskonale nadaje się do następnego przepisu restauratorki, jakim są śledzie w sosie majonezowym. Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • 3 jabłka, najlepiej renety;
  • jedno opakowanie matyjasów w oleju;
  • 2 słodkie białe cebule;
  • 4 liście laurowe;
  • sos majonezowy (składniki: łyżka stołowa rosyjskiej musztardy, szklanka domowego majonezu, łyżka octu spirytusowego, trzy łyżki śmietany 36%, 3 łyżki cukru, 4 lub 5 sztuk anchovies, pół fileta śledzia). 
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Wykonanie: Zacznij od przygotowania sosu: do śmietany dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe i odstaw na godzinę lub dwie, aby śmietana wchłonęła aromat przypraw. Następnie do majonezu dodaj anchovies, pół fileta śledzia, musztardę rosyjską, ocet spirytusowy i wszystko zmiksuj, Następnie wyjmij ze śmietany przyprawy i dodaj 3 łyżki cukru. Dokładnie wymieszaj i połącz z majonezowym sosem.

Kolejnym krokiem jest pokrojenie cebuli w piórka, a filetów śledziowych na pół. Obierz jabłka i pokrój w ósemki. Do sosu majonezowego dodaj cebulę oraz jabłka i dokładnie wymieszaj. Następnie dopraw solą i pieprzem. Zanurz w przygotowanym sosie filety śledziowe i odstaw, na co najmniej trzy godziny przed podaniem dania na stół.

Życzymy smacznego! 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.