Jak zrobić rybę po grecku? Ten popularny i prosty przepis zawsze się sprawdza

Podczas Świąt Bożego Narodzenia na polskich stołach królują ryby na różne sposoby. Jak przygotować rybę po grecku?

Na pewno wszyscy dobrze znamy tę potrawę, która, już wkrótce, pojawi się w Wigilię na naszych stołach. Chociaż jest to danie wysokokaloryczne, wszyscy je uwielbiamy. Jeśli przygotujemy rybę po grecku na patelni teflonowej lub ceramicznej, będziemy mogli użyć do smażenia mniej oleju. Mimo dosyć wysokiej kaloryczności, tak podawana ryba posiada również wiele wartości odżywczych. Najmniej zdrową częścią potrawy jest panierka z mąki, w której obtaczamy rybę, ponieważ mąka wchłania olej, którego używamy do podsmażenia potrawy. 

Ryba po grecku - przepis 

Do zrobienia potrawy potrzebujemy:

  • 600 gramów kostek z mintaja;
  • 3 marchewki;
  • 2 pietruszki;
  • pół selera;
  • 2 cebule;
  • koncentrat pomidorowy (jedno opakowanie);
  • przyprawy: kilka liści laurowych, ziele angielskie, bułka pszenna do oprószenia ryby;
  • 2 łyżki oleju;
  • czarny pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

Pietruszkę, marchewkę i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekaj. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Zeszklij na patelni, używając jednej łyżki oleju. Gdy cebula zmięknie, dodaj starte warzywa i podsmaż przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie, dodaj półtorej szklanki wody i dopraw solą. Duś pod przykryciem przez kwadrans. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw pieprzem i solą wedle uznania. Kostki z mintaja zacznij przygotowywać, gdy są jeszcze lekko zmrożone. Obtocz je w bułce i podsmaż z obu stron. Po usmażeniu ułóż rybę w naczyniu i wylej na nią warzywny wywar, rozprowadzając go równomiernie po całej potrawie. Przed podaniem schłódź rybę w lodówce. Tak przygotowana ryba po grecku, najlepiej smakuje podana kolejnego dnia. 

Życzymy smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA