Projekt Magdy Gessler ruszył pełną parą. Na kanale gwiazdy codziennie pojawia się materiał z nowym świątecznym przepisem. Tym razem Gessler postawiła na jedną z dwóch ryb, które na Wigilię pojawią się na naszych stołach.
Śledź musi być dobrze zasolony, z beczki, z mleczem lub ikrą w środku - o takiego bardzo trudno. Powinien mieć głowę - o to jeszcze trudniej.
- komentuje Gessler. Sama restauratorka sprowadza śledzie z... Niemiec, ponieważ w Polsce nie jest w stanie znaleźć odpowiedniej w smaku ryby.
Do przygotowania potrawy potrzebujemy:
Wykonanie:
Wyjmij śledzie z opakowania i pozbądź się nadmiaru oleju. Następnie przygotuj cebulę, doprawiając ją sokiem z cytryny, olejem od śledzi i octem, który najpierw musi zostać zagotowany z odrobiną cukru, liściem laurowym, pieprzem w kulkach, pieprzem roztartym, odrobiną ziela angielskiego oraz łyżeczką rosyjskiej musztardy. Gdy dobrze wymieszasz olej i zobaczysz, że zaczyna parować, dodaj gorczycę. Poczekaj aż wszystko się zagotuje. Do cebuli wsyp bardzo cienko pokrojony seler, dokładnie pomieszaj składniki, do których dolej potem resztkę oleju ze śledzi. Dodaj sok z dwóch cytryn oraz sól. Lekko sparz cebulę gotowanym olejem i odsącz nadmiar płynów, używając sitka. Ponownie porządnie wymieszaj składniki i wyjmijmy liście laurowe. Dopraw do smaku cukrem, pieprzem, oraz kilkoma kroplami olejku z lubczyku. Dodaj do miski grubo pokrojonego selera. Wymieszaj dokładnie powstały sos. Teraz czas na podanie śledzi - pokrój filety i ułóż ładnie na talerzu. Wtedy, za pomocą łyżeczki, nałóż na każdego śledzia małą ilość marynowanej cebuli. Podawaj przygotowaną potrawę, posypując ją po wierzchu szczypiorkiem.
Życzymy smacznego!
Magda Gessler opowiada o "zielonych posiłkach":