Karp po żydowsku - obowiązkowe danie na każdej Wigilii. Jak go przygotować?

Nie wyobrażamy sobie wigilijnej kolacji bez pysznego karpia. Jak przygotować jedną z najbardziej tradycyjnych potraw, które co roku goszczą na naszych stołach? Sprawdź nasz przepis.

Karp na naszych świątecznych stołach pojawia się w różnych wydaniach. Najbardziej popularny jest tradycyjny smażony lub przygotowany w galarecie. Ciekawą odmianą w smaku jest karp po żydowsku; połączenie ryby z rodzynkami i migdałami może być dobrą propozycją na jedne z wigilijnych dań.

Karp po żydowsku - przepis

Wbrew pozorom, przyrządzenie karpia po żydowsku jest wyjątkowo proste. Potrzebujesz:

  • karpia;
  • drobno pokrojonych pięciu cebul;
  • 60 dekagramów rodzynek;
  • 60 dekagramów migdałowych płatków;
  • łyżeczkę pieprzu;
  • sól do smaku.

Aby przygotować wywar, przygotuj:

  • odpady oraz głowy trzech karpi;
  • pietruszkę;
  • dwie cebule;
  • trzy marchewki;
  • jedną czwartą selera;
  • dwa liście laurowe;
  • trzy ziarna ziela angielskiego;
  • półtora litra wody.

Wykonanie:

Najpierw namocz rodzynki i migdały. Następnie dokładnie oczyść karpia i odetnij łeb. Wszystkie odpady z ryby wrzuć do wrzącej wody. Wtedy dodaj przyprawy oraz sól i pokrojone (najlepiej w kostkę) warzywa. Wywar gotuj przez najmniej dwie godziny. Po tym czasie odcedź bulion i podziel na dwie części. Aby przygotować karpia po żydowsku zgodnie z tradycją, musisz pokroić rybę w dzwonki. Oddziel od karpia kręgosłup i wyjmij długie ości, a mięso podziel na części. Jedną część bulionu przeznacz na rybne dzwonki, które gotuj na wolnym ogniu przez najwyżej kwadrans. Do drugiej części wywaru dodaj cebule, które duś przez 15 minut. Na koniec dodaj do cebul namoczone migdały i rodzynki. Gdy zobaczysz, że filety z karpia zmieniły kolor na biały, wyjmij je z garnka i umieść na półmisku. Bulion po rybie dodaj do cebul, rodzynek i migdałów. Dokładnie wymieszaj i zalej karpia powstałym bulionem.

Na koniec możesz udekorować potrawę zieloną pietruszką i ugotowaną wcześniej marchewką. Tak przyrządzony karp świetnie smakuje podany z pieczonymi ziemniakami

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.