Kutia w wersji fit - przepis na tradycyjny przysmak w zdrowej wersji z kaszą pęczak

Wigilijny stół nie może się obejść bez smakołyków. Jedno z tradycyjnych dań świątecznych, jakim jest kutia, w dobrze wszystkim znanej wersji jest niezwykle kaloryczna. Jak sprawić, by przepis był nieco lżejszy?

Zdrowa kutia z mniejszą ilością kalorii? Tak, to możliwe! Zdrowszy przepis zawiera kilka modyfikacji, które sprawią, że uwielbiana przez wiele osób potrawa będzie zdecydowanie mniej ciężkostrawna. Warto wspomnieć, że tradycyjna kutia w jedynie 100 gramach zawiera ponad 250 kcal! Dietetyczny przepis sprawi, że kaloryczność potrawy zdecydowanie się obniży, nie psując jej smaku. Jak przygotować zdrowszą wersję tradycyjnej kutii? 

Kutia w wersji fit 

Do przygotowania dania potrzebujesz: 

  • 150 gramów maku;
  • 100 gramów kaszy pęczak;
  • 100 gramów suszonych owoców, które później namoczysz w wodzie (najlepiej sprawdzą się morele, śliwki oraz rodzynki);
  • 100 gramów orzechów włoskich;
  • 30 gramów suszonych daktyli;
  • 2-3 łyżeczki miodu;
  • kilka kropel aromatu migdałowego;
  • 50 gramów masła. 

Przygotowanie: 

  1. Najpierw włóż do garnka mak i zalej go wrzątkiem. Gotuj przez mniej więcej kwadrans, co pewien czas mieszając. Po upłynięciu wyznaczonego czasu odcedź mak i pozostaw do ostudzenia. 
  2. Kaszę opłucz ciepłą wodą i ugotuj w jednej szklance osolonej wcześniej wody. Gdy zobaczysz, że pęczak wchłonął połowę objętości wody, zdejmij go z ognia na kolejnych dwadzieścia minut, aby ostygnął. 
  3. Przestudzony mak zmiel maszynką 2-3 razy. Przy tej czynności bardzo ważne jest, aby mak był zimny - wtedy zdecydowanie lepiej wychodzi mielenie. 
  4. Połącz masę makową z przestudzoną i ugotowaną kaszą.
  5. Dodaj masło, miód i bakalie. Jeśli kutia nie jest wystarczająco słodka, dopraw syropem z agawy lub stewią. Użyj również migdałowego aromatu, aby smak był wyraźniejszy. Tak przygotowaną potrawę przełóż do odpowiedniego półmiska i zostaw do ostygnięcia.

Życzymy smacznego!

Gwiazdy przygotowują się do świąt. Zobacz, jakie ciastka upiekła Ewa Wachowicz: 

Zobacz wideo
Więcej o: