Zdrowa kutia z mniejszą ilością kalorii? Tak, to możliwe! Zdrowszy przepis zawiera kilka modyfikacji, które sprawią, że uwielbiana przez wiele osób potrawa będzie zdecydowanie mniej ciężkostrawna. Warto wspomnieć, że tradycyjna kutia w jedynie 100 gramach zawiera ponad 250 kcal! Dietetyczny przepis sprawi, że kaloryczność potrawy zdecydowanie się obniży, nie psując jej smaku. Jak przygotować zdrowszą wersję tradycyjnej kutii?
Kutia w wersji fit
Do przygotowania dania potrzebujesz:
- 150 gramów maku;
- 100 gramów kaszy pęczak;
- 100 gramów suszonych owoców, które później namoczysz w wodzie (najlepiej sprawdzą się morele, śliwki oraz rodzynki);
- 100 gramów orzechów włoskich;
- 30 gramów suszonych daktyli;
- 2-3 łyżeczki miodu;
- kilka kropel aromatu migdałowego;
- 50 gramów masła.
Przygotowanie:
- Najpierw włóż do garnka mak i zalej go wrzątkiem. Gotuj przez mniej więcej kwadrans, co pewien czas mieszając. Po upłynięciu wyznaczonego czasu odcedź mak i pozostaw do ostudzenia.
- Kaszę opłucz ciepłą wodą i ugotuj w jednej szklance osolonej wcześniej wody. Gdy zobaczysz, że pęczak wchłonął połowę objętości wody, zdejmij go z ognia na kolejnych dwadzieścia minut, aby ostygnął.
- Przestudzony mak zmiel maszynką 2-3 razy. Przy tej czynności bardzo ważne jest, aby mak był zimny - wtedy zdecydowanie lepiej wychodzi mielenie.
- Połącz masę makową z przestudzoną i ugotowaną kaszą.
- Dodaj masło, miód i bakalie. Jeśli kutia nie jest wystarczająco słodka, dopraw syropem z agawy lub stewią. Użyj również migdałowego aromatu, aby smak był wyraźniejszy. Tak przygotowaną potrawę przełóż do odpowiedniego półmiska i zostaw do ostygnięcia.
Życzymy smacznego!
Gwiazdy przygotowują się do świąt. Zobacz, jakie ciastka upiekła Ewa Wachowicz: