Aromatyczny śledź wigilijny - dwa sposoby na świąteczną rybę w dietetycznej wersji

Jak przygotować Wigilię w lekkostrawnej wersji? Wystarczy, że pozamieniasz niektóre składniki. Jak przyrządzić śledzie? Te przepisy zmniejszą kaloryczność potraw, nie psując ich smaku.

Śledzie obok karpia to jedna z najczęściej podawanych potraw na święta. Wszyscy uwielbiają te ryby, chociaż, niestety, nie dla każdego są wskazane, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Poznaj kilka fit przepisów na "odchudzenie" świątecznych śledzi.

Wigilijne śledzie - przepisy

1. Pomysł: Śledzie w jogurcie naturalnym

Do przygotowania potrzebujesz:

  • filetów śledziowych (500 gramów);
  • 2 średnie cebule;
  • naturalny jogurt typu greckiego (350 gramów);
  • łyżkę majonezu i octu jabłkowego;
  • łyżeczkę musztardy;
  • jabłko;
  • łyżkę soku z cytryny;
  • sól i pieprz do smaku. 

Wykonanie: Opłucz filety i zalej je zimną wodą. Namocz je, trzymając w lodówce przez kilka godzin (jeśli masz wystarczająco dużo czasu najlepiej moczyć rybę przez całą noc). Później osusz śledzie za pomocą ręcznika papierowego i pokrój je w paski o grubości około 2 centymetrów. Delikatnie posól do smaku i odstaw na kwadrans. W międzyczasie zetrzyj jabłko na tarce i skrop sokiem z cytryny.  Wymieszaj jogurt, majonez, musztardę i ocet, dodaj jabłko i cebulę. Dopraw do smaku przyprawami. Na koniec do powstałego sosu dodaj śledzie i dokładnie wymieszaj. Przechowuj w lodówce, w zamkniętym pojemniku na żywność (najlepiej w wyparzonym wcześniej słoiku). Śledzie można podawać po dwóch dniach, kiedy wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą.

2. Pomysł: dietetyczny śledź pod pierzynką

Przygotuj: 

  • dwa średniej wielkości ogórki kiszone;
  • jedną dużą cebulę;
  • trzy śledziowe filety;
  • trzy gotowane i ubrane jajka;
  • niewielką ilość majonezu;
  • łyżkę lub dwie startego żółtego sera. 
  • pieprz i sok z cytryny do smaku.

Wykonanie: Pokrój cebulę, ogórki oraz śledzie. Umieść wszystko w jednej misce, układając składniki warstwowo: cebula, ogórek, śledź i na końcu jajka. Wierzch sałatki pokryj majonezem i serem. Na sam koniec użyj pieprzu i soku z cytryny - wedle uznania.

Smacznych Świąt!

Więcej o:
Copyright © Agora SA