Śledzie obok karpia to jedna z najczęściej podawanych potraw na święta. Wszyscy uwielbiają te ryby, chociaż, niestety, nie dla każdego są wskazane, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Poznaj kilka fit przepisów na "odchudzenie" świątecznych śledzi.
1. Pomysł: Śledzie w jogurcie naturalnym
Do przygotowania potrzebujesz:
Wykonanie: Opłucz filety i zalej je zimną wodą. Namocz je, trzymając w lodówce przez kilka godzin (jeśli masz wystarczająco dużo czasu najlepiej moczyć rybę przez całą noc). Później osusz śledzie za pomocą ręcznika papierowego i pokrój je w paski o grubości około 2 centymetrów. Delikatnie posól do smaku i odstaw na kwadrans. W międzyczasie zetrzyj jabłko na tarce i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj jogurt, majonez, musztardę i ocet, dodaj jabłko i cebulę. Dopraw do smaku przyprawami. Na koniec do powstałego sosu dodaj śledzie i dokładnie wymieszaj. Przechowuj w lodówce, w zamkniętym pojemniku na żywność (najlepiej w wyparzonym wcześniej słoiku). Śledzie można podawać po dwóch dniach, kiedy wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą.
2. Pomysł: dietetyczny śledź pod pierzynką
Przygotuj:
Wykonanie: Pokrój cebulę, ogórki oraz śledzie. Umieść wszystko w jednej misce, układając składniki warstwowo: cebula, ogórek, śledź i na końcu jajka. Wierzch sałatki pokryj majonezem i serem. Na sam koniec użyj pieprzu i soku z cytryny - wedle uznania.
Smacznych Świąt!