Dietetyczne i smaczne wigilijne pełnoziarniste pierogi z soczewicą - jak je przygotować?
Dietetyczne i smaczne wigilijne pełnoziarniste pierogi z soczewicą - jak je przygotować?
REKLAMA
ZS
Jak zaskoczyć gości podczas kolacji wigilijnej? Spróbujcie zamiast tradycyjnych pierogów z grzybami i kapustą przygotować ich pełnoziarnistą wersję z czerwonej soczewicy. Przepis jest prosty, a smak zachwyci wszystkich.
Pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Jak przygotować smaczne, zdrowe i niskokaloryczne wigilijne pierogi? Ten przepis zasmakuje osobom, które nie przepadają za tradycyjnymi pierogami z kapustą i grzybami. Warto dodać, że czerwona soczewica zawiera duże ilości wartościowego białka roślinnego oraz mnóstwo witamin i minerałów, które powinny znajdować się w naszej diecie. Pierogi z soczewicą to świetna potrawa dla wegetarian.
REKLAMA
Wigilijne pierogi z soczewicą - przepis
Składniki na ciasto:
szklanka mąki pełnoziarnistej;
jedno male jajko;
płaska łyżeczka masła;
szczypta soli;
pół szklanki ciepłej wody.
Do farszu potrzebujesz:
szklanki czerwonej soczewicy;
jednej marchewki;
dużej cebuli;
dwa ząbki czosnku;
pęczek natki pietruszki;
sól, pieprz oraz majeranek do smaku.
Sposób przygotowania:
Najpierw wyrób ciasto. Aby to zrobić, wsyp mąkę do miski, wbij jajko, masło oraz sól, a następnie dodaj wodę, ugniatając w tym czasie masę. Rozwałkuj powstałe gładkie ciasto na desce posypanej mąką. Wytnij okręgi.
Farsz jest niezwykle prosty do zrobienia. Namoczoną soczewicę przepłucz i gotuj w słonej wodzie przez 20 minut. Posiekaj cebulę i zeszklij ją na odrobinie oliwy. Dodaj czosnek i ugotowaną ciecierzycę oraz startą na małych oczkach tarki marchewkę. Przesmaż wszystko przez kilka minut i na koniec dopraw przyprawami oraz pietruszką. Jeśli farsz nadal jest za mdły możesz dodać papryki wędzonej w formie przyprawy. Wędzony aromat doskonale pasuje do czerwonej soczewicy i nada potrawie nowego smaku.
Nafaszerowane i zaklejone pierogi gotuj na słonym wrzątku przez maksymalnie cztery minuty. Podawaj z cebulką lub natką pietruszki.
Tak przygotowane pierogi zachowują wszystkie wartości odżywcze czerwonej soczewicy. Danie jest dietetyczne oraz zdrowe.