Dietetyczne i smaczne wigilijne pełnoziarniste pierogi z soczewicą - jak je przygotować?

Jak zaskoczyć gości podczas kolacji wigilijnej? Spróbujcie zamiast tradycyjnych pierogów z grzybami i kapustą przygotować ich pełnoziarnistą wersję z czerwonej soczewicy. Przepis jest prosty, a smak zachwyci wszystkich.

Jak przygotować smaczne, zdrowe i niskokaloryczne wigilijne pierogi? Ten przepis zasmakuje osobom, które nie przepadają za tradycyjnymi pierogami z kapustą i grzybami. Warto dodać, że czerwona soczewica zawiera duże ilości wartościowego białka roślinnego oraz mnóstwo witamin i minerałów, które powinny znajdować się w naszej diecie. Pierogi z soczewicą to świetna potrawa dla wegetarian. 

Wigilijne pierogi z soczewicą - przepis

Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki pełnoziarnistej;
  • jedno male jajko;
  • płaska łyżeczka masła;
  • szczypta soli;
  • pół szklanki ciepłej wody.

Do farszu potrzebujesz:

  • szklanki czerwonej soczewicy;
  • jednej marchewki;
  • dużej cebuli;
  • dwa ząbki czosnku;
  • pęczek natki pietruszki;
  • sól, pieprz oraz majeranek do smaku. 

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw wyrób ciasto. Aby to zrobić, wsyp mąkę do miski, wbij jajko, masło oraz sól, a następnie dodaj wodę, ugniatając w tym czasie masę. Rozwałkuj powstałe gładkie ciasto na desce posypanej mąką. Wytnij okręgi.
  2. Farsz jest niezwykle prosty do zrobienia. Namoczoną soczewicę przepłucz i gotuj w słonej wodzie przez 20 minut. Posiekaj cebulę i zeszklij ją na odrobinie oliwy. Dodaj czosnek i ugotowaną ciecierzycę oraz startą na małych oczkach tarki marchewkę. Przesmaż wszystko przez kilka minut i na koniec dopraw przyprawami oraz pietruszką. Jeśli farsz nadal jest za mdły możesz dodać papryki wędzonej w formie przyprawy. Wędzony aromat doskonale pasuje do czerwonej soczewicy i nada potrawie nowego smaku.
  3. Nafaszerowane i zaklejone pierogi gotuj na słonym wrzątku przez maksymalnie cztery minuty. Podawaj z cebulką lub natką pietruszki. 

Tak przygotowane pierogi zachowują wszystkie wartości odżywcze czerwonej soczewicy. Danie jest dietetyczne oraz zdrowe. 

Życzymy smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.