Kapusta wigilijna z grzybami - jak przygotować? Zobacz przepis, który zawsze wychodzi

Jak ugotować wigilijny bigos? Kapusta z grzybami to jedno z tradycyjnych świątecznych potraw, której przygotowanie nie musi być trudne.

Wigilijna kapusta z grzybami jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Odpowiednio doprawiona zawsze sprawdzi się na świątecznej kolacji. Jak zrobić tę wigilijną potrawę? 

Przepis na świąteczny bigos

Aby przygotować wigilijną kapustę potrzebujesz:

  • 4 łyżki roślinnego oleju;
  • 800 gramów kiszonej kapusty;
  • 50 gramów suszonych grzybów (najlepiej borowików);
  • jedną dużą cebulę;
  • jedną marchewkę;
  • łyżkę mąki;
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz oraz cukier. 

Wykonanie: Na początku przygotuj grzyby - umyj je porządnie pod bieżącą wodą, a następnie umieść je w garnku i zalej ciepłą, przegotowaną wodą. Tak przygotowane mocz przez kilka godzin lub przez całą noc. Następnie gotuj grzyby w tej samej wodzie przez około 20 minut. Oddziel grzyby od wody, zachowaj wywar! Duże grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Kolejnym krokiem jest zajęcie się kapustą - przepłucz ją na sitku, używając chłodnej wody. Następnie dokładnie odsącz i posiekaj. Umieść w garnku i zalej grzybowym wywarem. Gotuj w otwartym garnku na dużym ogniu, później przykryj pokrywką i zmniejsz ogień na mały. Gotuj od czterdziestu minut do godziny. Sprawdzaj, czy nie potrzeba w międzyczasie dodać wody. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce, dodaj do gotowanej kapusty na 10 minut przed końcem gotowania. Obierz i posiekaj cebulę w jak najdrobniejszą kostkę. Umieść na patelni i zeszklij na dwóch łyżkach oleju. Przed dodaniem cebuli dodaj mąkę i podgrzewaj do momentu pojawienia się jasnobrązowej zasmażki. Po zeszkleniu cebuli dodaj ją oraz grzyby do ugotowanej kapusty. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Na koniec dopraw pieprzem, solą oraz odrobiną cukru do smaku. Zdejmij wtedy potrawę z ognia i ostudź. Wstaw do lodówki i podawaj na kolejny dzień. Jeśli ugotowałeś kapustę bez zasmażki, potrawa może dłużej postać. Zasmażkę dodawaj najlepiej tuż przed podaniem dania.

Życzymy smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.