Na święta przygotowujemy wiele dań, które często są wysokokaloryczne. Zdarza się, że podczas kolacji wigilijnej zjemy za dużo, co skutkuje niekorzystnym samopoczuciem i przybyciem zbędnych kilogramów. W jaki sposób oszukać świąteczne potrawy i zminimalizować liczbę kalorii?
Kilka trików na odchudzenie wigilijnych potraw
Po pierwsze, zrezygnuj ze smażonego karpia. Zdecydowanie zdrowiej i mniej kalorycznej będzie przyrządzenie ryby na parze, duszonej lub w piekarniku. W ten sposób ograniczysz kalorie, jednocześnie zachowując w potrawie więcej składników odżywczych.
Po drugie: przygotuj barszcz czerwony bez dosładzania. Pomiń w przepisie cukier i miód. Nie używaj też śmietany. Aby zupa dobrze smakowała dopraw ją sokiem jabłkowym, goździkami oraz cynamonem. Podobnie przygotuj zupę grzybową - nie zabielaj jej śmietaną, pomiń też wysokokaloryczne kluski. Spróbuj zupy-kremu, używając do zagęszczenia chudego mleka lub odtłuszczonego jogurtu.
Po czwarte: podaj mniej kaloryczny chleb. Produkty pszenne zawierają więcej kalorii, niż produkty żytnie. Kromka chleba pszennego to około 85 kalorii, żytniego - już tylko 73 kalorie.
Wariacje ryby po grecku: jest to jedna z bardzo kalorycznych potraw. Aby ją nieco odchudzić wystarczy, że nie obtoczysz ryby w mące i pominiesz smażenie na oleju. Polej rybę sokiem z cytryny i ugotuj na warzywnym wywarze.
Pierogi i uszka: nie używaj do ich przygotowania oleju i patelni. Podawaj je ugotowane.
Sałatka jarzynowa: zamiast wysokokalorycznego majonezu wypróbujmy jogurtu naturalnego. Odpowiednio doprawiona sałatka będzie smakować równie pysznie!
Ciasta: oczywiście wszyscy kochamy słodkości grubo pokryte cukrem i lukrem. Często rezygnujemy z tradycyjnych wypieków i podajemy ciasta, które kupiliśmy w cukierni. To błąd! Spróbujmy samodzielnie upiec ciasteczka oraz tradycyjne ciasta. W ten sposób pozbędziemy się konserwantów i zbędnych kalorii.