Zdrowy karp wigilijny - cztery dietetyczne przepisy na świąteczną rybę

Wigilia nie może się obejść bez tradycyjnego karpia. Jak jednak przyrządzić świąteczną wersję tej ryby w taki sposób, aby nie zawierała zbyt dużo kalorii?

Karp kojarzy się wszystkim z kolacją przy wigilijnym stole. Ryba posiada wyjątkowo dużo witamin i ważnych składników mineralnych. Odpowiednio przygotowany, może być nie tylko pyszny, lecz także nie za tłusty.

Karp - wartości odżywcze 

Co znajdziemy w karpiu? To bardzo bogate źródło potrzebnych wartości odżywczych, a w tym:

  • witaminy z grupy B: B12, PP, B1;
  • białka;
  • nienasyconych kwasów omega-3 oraz omega-6;
  • fosforu;
  • wapnia;
  • żelaza.

Wszystkie wymienione składniki mają bardzo dobry wpływ na nasz organizm, między innymi na układ sercowo-naczyniowy oraz naszą pamięć.

Fit karp - jak przyrządzić świąteczną rybę w zdrowszej wersji?

Podczas Wigilii na naszych stołach zwykle pojawia się karp w, niestety, wyjątkowo mało zdrowym wydaniu. Panierowana ryba, smażona w głębokim tłuszczu nie jest zbyt dobrym pomysłem. Porcja tak przyrządzonego karpia to ponad 300 kalorii! Jak zatem przygotować fit karpia? Wypróbuj kilka sposobów na obniżenie kaloryczności tej ryby:

  • karp z pieca: przygotowaną i przyprawioną rybę zawiń w folię aluminiową lub umieść w naczyniu żaroodpornym. Przygotowanego karpia możesz pokropić sokiem z cytryny. Ten sposób potrafi obniżyć kaloryczność ryby nawet o 100 kcal!
  • fit karp gotowany na parze: parowary to doskonały pomysł na przyrządzenie ryb. W ten sposób potrawa zawiera mniej tłuszczu, a więcej witamin i minerałów, które zostają w rybie w większej ilości, niż przy smażeniu oraz pieczeniu.
  • karp w galarecie - to najbardziej niskokaloryczna wersja tej ryby. W 100 gramach galarety z karpiem znajduje się tylko około 60 kalorii. 
  • duszony karp z kapustą i cebulą - do wykonania potrawy potrzebujemy: filety z karpia, jednej obranej i pokrojonej cebuli, 5 posiekanych ząbków czosnku, imbiru w plasterkach, pokrojonej papryczki chili (bez nasion), kapusty pekińskiej, szklanki wody, octu, soli i pieprzu do smaku oraz szklanki kokosowej śmietanki. W dużym garnku rozmieszaj wodę z octem, następnie dodaj imbir, czosnek i cebulę. Duś składniki, aż wszystkie będą miękkie. Wtedy dodaj przyprawy i pokrojonego, przyprawionego karpia. Zalej wszystko śmietanką i posyp liśćmi kapusty. Duś karpia przez 5 minut na małym ogniu. Podawaj od razu.

Przygotowanie świątecznego fit karpia wcale nie jest takie trudne! Unikanie smażenia pomoże nie tylko w ograniczeniu kalorii, lecz także w zachowaniu większej ilości cennych składników odżywczych, które zawarte są w rybie. 

Życzymy smacznego! 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.