Ewa Wachowicz pokazała swoje świąteczne pierniczki. Wyglądają pysznie! Wiemy, jak je szybko przygotować

Ewa Wachowicz na swoim Instagramie podzieliła się sprawdzonym przepisem na świąteczne pierniczki. Na zdjęciach wyglądają pysznie. Jak wygląda przepis?

Ewa Wachowicz już przygotowuje się do świąt. Pokazała na swoim Instagramie, jak przygotowuje pierwszą partię pierniczków świątecznych. Na jej stronie dostępny jest przepis. Wiemy więc, jak szybko przygotować tę bożonarodzeniową przekąskę. 

Ewa Wachowicz pokazała swoje świąteczne pierniczki

Ewa Wachowicz to uznana dziennikarka, która prowadzi swój autorski program "Ewa gotuje". Zdradza tam, jak przygotować najpyszniejsze dania. Tym razem zbliża się sezon świąteczny i prezenterka podzieliła się swoim przepisem na pierniczki. 

 

Aby przygotować pierniczki świąteczne, potrzeba: 

  • ½ kg cukru
  • ½ kg miodu
  • ½ kg masła
  • 1½ kg - mąki
  • 6 jajek
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1½ łyżeczki sody
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • skórka otarta z pomarańczy

Lukier po polania można przygotować z soku z cytryny i cukru pudru. 

Masło należy roztopić i wsypać do niego cukier. Gdy się rozpuści, dodać miód. Zdjąć z ognia, dać przyprawy korzenne i skórkę pomarańczową. Wsypać trochę mąki, wymieszać. Całość trzeba odstawić do wystudzenia.

Pozostałą mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia. Do wystudzonej masy należy stopniowo i pojedynczo wlewać jaja, wsypując jednocześnie porcję mąki. Miksować aż ciasto będzie gęste. Jeśli jaja okażą się duże, trzeba dodać więcej mąki.

Odstawić na 3-6 tygodni do leżakowania - najlepiej w glinianym naczyniu, w chłodne miejsce. Ciasto powinno być dość twarde, ale zależy to od wielkości jajek i jakości mąki.

Ciasto należy rozwałkować tak, jak na pierogi. Mocno podsypać mąką, by ciasto nie kleiło się do stolnicy. Z ciasta wyciąć wzory. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C i piec ok. 15 minut, aż pierniczki uzyskają złoty kolor. 

Gotowe pierniczki trzeba jeszcze ozdobić lukrem lub polewą z czekolady. 

Lukier można zabarwić na zielono przy pomocy młodego, zmielonego jęczmienia. Można też zrobić lukier różowy - na kwaśnym soku żurawinowym i cukrze pudrze. Do gotowych pierniczków można także przykleić orzechy lub migdały.

Zobacz wideo

Przepis Ewy Wachowicz na pierniczki nie jest wcale skomplikowany. Warto jednak pamiętać, że ciasto musi leżakować od 3 do 6 tygodni. Jest to więc ostatni moment, by zrealizować ten przepis i na święta Bożego Narodzeni móc cieszyć się pysznymi przekąskami. 

Ewa Wachowicz także intensywnie trenuje na siłowni. Jakie ćwiczenia upodobała sobie najbardziej? 

Zobacz wideo
Więcej o:
Skomentuj:
Ewa Wachowicz pokazała swoje świąteczne pierniczki. Wyglądają pysznie! Wiemy, jak je szybko przygotować
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX