• Link został skopiowany

Filet z mintaja - ile zawiera kalorii? Jak przygotować smaczne i zdrowe danie z ryby w piekarniku?

Mintaj jest jedną z najzdrowszych ryb, które nie zawierają dużo tłuszczu oraz przyspieszają metabolzm naszego organizmu. Filety z mintaja to doskonały pomysł na zdrowy, smaczny i mało kaloryczny obiad.
przepisy na ryby
Pixabay

Mintaj zawiera wiele właściwości odżywczych. To świetny wybór dla każdego, kto potrzebuje szybkiego zastrzyku wartościowego białka po intensywnym treningu. Ten gatunek ryby powinien się znaleźć w jadłospisie każdego, kto dba o linię.

Mintaj - wartości odżywcze, liczba kalorii i przeciwwskazania 

Mintaj posiada wiele potrzebnych witamin i minerałów, a w dodatku jest niskokaloryczny. W 100 gramach ryby znajduje się jedynie 56 kalorii. Dla porównania taka sama ilość łososia to porcja 179 kalorii, a makreli aż 205! W rybie znajdziemy między innymi:

  • białko;
  • fosfor;
  • witaminę D;
  • witaminę A;
  • selen;
  • kwasy omega-3.

Mintaj świetnie sprawdzi się w jadłospisie kobiet w ciąży, ponieważ posiada bardzo mało rtęci. Ryba dobrze wpływa na odporność organizmu, dodatkowo zawarte w niej kwasy omega-3 chronią organizm przed wchłanianiem szkodliwych substancji z dymu tytoniowego. 

Filet z mintaja w piekarniku - przepis

Szukasz ciekawego przepisu na zdrowe potrawy rybne? Spróbuj filetu z mintaja zapiekanego w folii. Przepis jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu. 

Składniki:

  • filety z mintaja
  • pietruszka lub koperek
  • cebula
  • sok z cytryny
  • 4 różyczki brokuła lub kalafiora
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: Najpierw dokładnie umyj rybę. Następnie przygotowane mięso dopraw pieprzem i solą, na koniec pokrop je sokiem ze świeżej cytryny. Wtedy połóż rybę na folii aluminiowej. Cebulę obierz i pokrój w plasterki i połóż na rybie. Całość szczelnie okryj folią. Tak przygotowaną potrawę włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. W wolnym czasie posiekaj koperek lub pietruszkę, ugotuj kalafior lub brokuł. Gdy ryba upiecze się, podaj wszystko z warzywami posypanymi zieleniną.

Filet z mintaja na parze

W tej wersji ryba jest równie smaczna. Zacznij od umycia ryby i doprawienia jej solą i pieprzem. Umieść ją w parowarze. W oddzielnym naczyniu ugotuj ziemniaki oraz groszek z marchewką. Gotowanie na parze sprawia, że w posiłkach pozostaje więcej minerałów i witamin.

Życzymy smacznego!

Więcej o: