Mintaj zawiera wiele właściwości odżywczych. To świetny wybór dla każdego, kto potrzebuje szybkiego zastrzyku wartościowego białka po intensywnym treningu. Ten gatunek ryby powinien się znaleźć w jadłospisie każdego, kto dba o linię.
Mintaj posiada wiele potrzebnych witamin i minerałów, a w dodatku jest niskokaloryczny. W 100 gramach ryby znajduje się jedynie 56 kalorii. Dla porównania taka sama ilość łososia to porcja 179 kalorii, a makreli aż 205! W rybie znajdziemy między innymi:
Mintaj świetnie sprawdzi się w jadłospisie kobiet w ciąży, ponieważ posiada bardzo mało rtęci. Ryba dobrze wpływa na odporność organizmu, dodatkowo zawarte w niej kwasy omega-3 chronią organizm przed wchłanianiem szkodliwych substancji z dymu tytoniowego.
Szukasz ciekawego przepisu na zdrowe potrawy rybne? Spróbuj filetu z mintaja zapiekanego w folii. Przepis jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu.
Składniki:
Sposób przygotowania: Najpierw dokładnie umyj rybę. Następnie przygotowane mięso dopraw pieprzem i solą, na koniec pokrop je sokiem ze świeżej cytryny. Wtedy połóż rybę na folii aluminiowej. Cebulę obierz i pokrój w plasterki i połóż na rybie. Całość szczelnie okryj folią. Tak przygotowaną potrawę włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. W wolnym czasie posiekaj koperek lub pietruszkę, ugotuj kalafior lub brokuł. Gdy ryba upiecze się, podaj wszystko z warzywami posypanymi zieleniną.
W tej wersji ryba jest równie smaczna. Zacznij od umycia ryby i doprawienia jej solą i pieprzem. Umieść ją w parowarze. W oddzielnym naczyniu ugotuj ziemniaki oraz groszek z marchewką. Gotowanie na parze sprawia, że w posiłkach pozostaje więcej minerałów i witamin.
Życzymy smacznego!