Julia Wieniawa może pochwalić się nienaganną sylwetką. Aktorka musi stale pilnować, co znajduje się na jej talerzu, ze względu na problemy z niedoczynnością tarczycy. Wieniawa udowadnia, że jeśli zwracamy uwagę na to, co znajduje się w składzie potraw, możemy bez obaw spożywać ulubione dania.
Julia wrzuciła na instastories zdjęcie, na którym chwali się przygotowanymi pierogami. Gwiazda niestety najwidoczniej przesadziła z trzymaniem potrawy na patelni i ilością oleju. Pierogi są mocno przypalone. Wieniawa jednak podkreśla, że jej obiad jest w bezglutenowej wersji. Dieta aktorki została zmieniona przez problemy z tarczycą.
Osoby chorujące na niedoczynność tarczycy muszą unikać produktów, które zawierają gluten i nabiał. Choroba wpływa na nasz organizm i samopoczucie, czego doświadczyła Wieniawa:
O niedoczynności tarczycy dowiedziałam się mniej więcej cztery miesiące temu. Zauważyłam u siebie bardzo dużą senność, notoryczne przemęczenie i puchnięcie. Najbardziej było widać to u mnie na twarzy. Przynajmniej ja to widziałam
- wyznała Julia w wywiadzie dla "Vivy". Problemy z tarczycą zmusiły gwiazdę do przejścia na specjalną dietę. Julia nie poddała się - szukała zamienników ulubionych potraw, które są coraz łatwiej dostępne. Jak widać, nawet pierogi można znaleźć w bezpiecznej, bezglutenowej wersji.
Nietolerancja glutenu lub chora tarczyca nie muszą oznaczać rezygnacji z ulubionej wigilijnej potrawy. Wystarczy, że zmienimy przepis na ciasto:
- 2 jajka;
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek;
- 40 gramów skrobi ziemniaczanej;
- 300 gramów mąki kukurydzianej (dodatkowo: garść mąki do posypania);
- szczypta soli.
Przygotowanie: W garnku zagotuj około 300 ml wody z olejem lub oliwą oraz szczyptą soli. Gdy zagotuje się woda dodaj 140 gramów mąki kukurydzianej, cały czas energicznie mieszając (najlepiej przy użyciu trzepaczki, gdyż masa będzie szybko gęstnieć). Tak przygotowane ciasto odstaw na 10 minut. Po tym czasie dodaj jajka i ubij masę tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj pozostałą część mąki kukurydzianej oraz skrobię ziemniaczaną i wyrób ciasto tak, aby powstała plastyczna masa. Rozwałkuj masę na desce, posypanej wcześniej mąką kukurydzianą.