Właściwości bananów. Jakie witaminy zawierają? Ile mają kalorii? Czy mogą być elementem diety?

Banan posiada wiele witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Ten smaczny owoc może stanowić doskonały dodatek do wielu dań. Jak wygląda kaloryczność banana?

Banan to niezwykle popularny i smaczny owoc, który zawiera wiele wartości odżywczych. Dostarcza do naszego organizmu bardzo dużo potasu. Jakie ma właściwości? Ile kalorii ma banan?

Banany - właściwości odżywcze

W bananach znajdziemy wiele witamin i minerałów. Warto wymienić między innymi:

  • potas;
  • białko;
  • witaminę A;
  • witaminę E;
  • witaminę C;
  • witaminę K;
  • witaminy z grupy B;
  • magnes;
  • wapń;
  • fosfor.

Codzienna porcja bananów doda nam energii i porcji wielu witamin. To doskonały dodatek do owsianek, koktajli, ciast czy sałatek owocowych. W 100 gramach banana znajdziemy średnio około 1 grama białka, około 23 gramów węglowodanów oraz aż 358 miligramów wspomnianego potasu - to czyni ten owoc prawdziwym rekordzistą. 

Banan - ile ma kalorii?

Wszystko zależy od tego, czy mówimy o bananie świeżym czy suszonym. Świeży banan średniej wielkości bez skórki to porcja około 100 kalorii. W 100 gramach suszonych bananów znajdziemy około 360 kalorii. Z kolei smażony banan to dawka 250 kalorii.

Zalety jedzenia bananów

Włączenie bananów do diety może przynieść wiele korzyści. Do niewątpliwych zalet spożywania bananów należy:

  • obniżenie poziomu złego cholesterolu;
  • obniżenie ciśnienia krwi;
  • mogą obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworu nerki.

Banany jednak nie mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Owoce zawierają wysoki indeks glikemiczny, wahający się około 60, który jest niepożądany przez osoby z cukrzycą. Banany wykazały większy indeks glikemiczny niż marchewka, lody, a nawet cukierki!

Więcej o: