Wiele osób codziennie spożywa jajka na śniadanie czy kolację pod różną postacią. Każda potrawa z nich dostarcza wiele składników odżywczych oraz kalorii. Co znajdziemy w jajkach? Ten popularny element naszej diety posiada naprawdę dużo witamin, na które warto zwrócić uwagę.
Jajka dostarczą nam m.in.:
Wszystkie wymienione składniki posiadają świetny wpływ na nasz organizm; poprawiają wzrok, układ odpornościowy, a także pozytywnie działają na stan naszej skóry. Należy jednak pamiętać, aby nie spożywać ich w nadmiarze, ponieważ zawierają dość dużo cholesterolu.
Wszystko zależy od przygotowania produktu. Jeśli przygotowujemy jajka na twardo, w 100 gramach produktu znajdziemy 155 kalorii. Z kolei taka sama ilość jajecznicy dostarczy nam 212 kalorii. W jajecznicy z dwóch jajek znajdziemy 256 kalorii. Jajka na miękko to około 147 kalorii w podanych 100 gramach. Najbardziej kaloryczną postacią jajka okazują się jajka sadzone, które w 100 gramach zawierają 266 kalorii. Warto jednak wspomnieć, że tak przygotowane zawierają bardzo dużo witaminy A, która pozytywnie wpływa m.in. na nasz wzrok oraz układ odpornościowy.
Jedno surowe jajko waży około 50 gramów i zawiera mniej więcej 78 kalorii. Aby spalić taką liczbę kalorii dorosły człowiek o wadze 70 kilogramów musi jeździć na rowerze przez 8 minut lub spacerować przez kwadrans. Aby spalić zbędne kalorie można również prasować przez pół godziny.
Będąc na diecie można jeść jajka, trzeba jednak pamiętać o tym, która ich część dostarcza najwięcej kalorii. Najbardziej kaloryczną częścią jajka jest żółtko, które samo w sobie zawiera 71 kalorii na 20 gramów! Dlatego, osoby będące na diecie odchudzającej, powinny wykluczyć je diety i spożywać jedynie białko.