Kasza jaglana jest uznawana za jedną z najzdrowszych kasz. Może być świetnym pomysłem na smaczne, szybkie i pożywne śniadanie. Jak ugotować kaszę jaglaną?
Dlaczego jaglanka stała się tak popularnym posiłkiem? Przede wszystkim jest lekkostrawna, niezwykle prosta w przygotowaniu i zawiera wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie i samopoczucie. Do wielu zalet tej kaszy zaliczamy między innymi:
W kaszy jaglanej znajdziemy całe mnóstwo witamin i minerałów, a w tym:
Warto dodać, że kasza jaglana nie zawiera glutenu - jest bezpieczną propozycją dla osób, które nie mogą spożywać produktów zawierających ten związek.
Kasza jaglana na słodko to doskonała propozycja śniadaniowa, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy mamy ochotę na coś smacznego i ciepłego. Jaglanka z odpowiednimi dodatkami posmakuje każdemu. Jak ugotować kaszę jaglaną?
Składniki na idealne fit śniadanie:
Przygotowanie: Wsyp kaszę na patelnię i podpraż ją trochę na ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie przepuść ją przez sitko do garnka, wcześniej przepłucz pod ciepłą bieżącą wodą. Do garnka dodaj mleko i gotuj kaszę przez 15 minut, cały czas mieszając. Przełóż ugotowaną kaszę do miseczki, posyp cynamonem i udekoruj owocami oraz płatkami kokosowymi. Jeśli jesteś wielbicielem słodkości możesz dosłodzić kaszę dodając łyżeczkę cukru trzcinowego. Jeśli jednak chcesz, żeby śniadanie było zdrowsze i mniej kaloryczne pomiń słodzenie.
Życzymy smacznego!