Kapusta kiszona może stanowić zdrowy element naszego posiłku. Tak przygotowane popularne warzywo posiada wiele składników odżywczych, w tym takie, które pomogą na diecie odchudzającej.
W 100 gramach produktu ugotowanej kiszonej kapusty znajduje się około 19 kalorii. W kiszonej kapuście znajdziemy wiele składników odżywczych, w tym:
Kiszoną kapustę warto jeść zwłaszcza zimą, kiedy mamy ograniczony dostęp do niektórych warzyw i owoców, a także jesteśmy narażeni na osłabienie odporności i krążące wirusy.
Przy przejściu na dietę warto do jadłospisu włączyć kiszoną kapustę. Tak przyrządzone warzywo posiada mało kalorii, pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała - ma dużą zawartość błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo, probiotyki, które wytwarzają się w procesie kiszenia wpływają na zachodzące mechanizmy, które regulują masę ciała.
Kiszoną kapustę można przyrządzić w różny sposób. Możemy ją podać tradycyjnie w formie surówki, razem z marchewką i cebulą. Aby urozmaicić potrawy, wypróbujmy inne sposoby jej podania:
Zasmażana kiszona kapusta
Gotowana kiszona kapusta. Przepis
Składniki: kilogram kiszonej kapusty, kilka liści laurowych, sól, pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego, cebula, olej lniany, bulion warzywny, masło.
Przygotowanie: przepłucz kapustę wodą i porządnie ją odsącz, następnie posiekaj. Potem podsmaż na maśle cebulę. Do cebuli dodaj kapustę, wtedy dolej tyle wrzącej wody, aby przykryła kapustę. Gotuj wszystko, aż kapusta zmięknie Na koniec dodaj przyprawy i bulion. Gotuj jeszcze przez kilka minut.