Wigilia bez glutenu. Proste przepisy na dania dla osób, które nie tolerują glutenu

Nietolerancja glutenu występuje coraz częściej. Jak przygotować potrawy świąteczne bez glutenu? Czego unikać?

Jak przyrządzić świąteczne potrawy, jeśli nasi bliscy cierpią na nietolerancję glutenu? Wypróbuj kilka sprawdzonych przepisów, które pozwolą wszystkim na radość ze świątecznych przysmaków.

Nietolerancja glutenu - co można jeść?

Jeśli nie tolerujemy glutenu musimy zwracać szczególną uwagę na mąki, które wchodzą w skład naszych produktów. Absolutnie z diety wykluczamy mąkę pszenną, a przy przygotowaniu wigilijnych potraw możemy używać: 

  • mąki kukurydzianej;
  • mąki gryczanej;
  • mąki z amarantusa;
  • mąki ryżowej;
  • tapioki, czyli mąki z manioku;
  • mąki z ciecierzycy;
  • mąki ziemniaczanej;
  • mąki sojowej;
  • mąki orzechowej;
  • mąki jaglanej.

Każda z wymienionych mąk świetnie zastąpi tradycyjną mąkę pszenną. Należy jednak pamiętać, że podane mąki różnią się w smaku, a także słabiej lub mocniej wiążą składniki. Dlatego gotując wigilijne potrawy dobrze jest wcześniej sprawdzić, która mąka nadaje się do słodkich wypieków, a która do ciasta na pierogi.

Wigilijne zupy bez glutenu

Bezpiecznymi zupami dla osób, które nie tolerują glutenu będą: czysty barszcz oraz zupa grzybowa. Oczywiście do zup nie możemy dodać tradycyjnych uszek czy zakwasu chlebowego. Aby zagęścić barszcz czerwony użyjmy mąki ziemniaczanej. Zamiast łazanek dodajmy kaszę pęczak - będzie równie smacznie i bez glutenu.

Wigilijne pierogi, krokiety i uszka bez glutenu

Najbezpieczniej jest je przygotować samemu, choć nie powinny mieć w składzie produktów z glutenem. Zwróćmy uwagę przy gotowych potrawach, z jakiej są zrobionej mąki - w ten sposób unikniemy alergenu. 

Bezglutenowe ciasto na Wigilię

Święta nie mogą się odbyć bez pysznych pierniczków i ciastek. Aby jednak nikomu nie zaszkodziły, podobnie jak w przypadku pierogów, wybierz inną mąkę, niż pszenną. Dodaj więcej przyprawy korzennej, aby uniknąć posmaku mąki.

Wigilijna ryba bez glutenu

Przygotowując rybę, aby uniknąć glutenu, musimy zrezygnować z panierki pszennej i bułki tartej. Jeśli planujesz panierowaną rybę wypróbuj obtoczyć ją w pokruszonym bezglutenowym pieczywie. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA