Weganizm stał się jednym z największych trendów żywieniowych. Jak przygotować potrawy wigilijne i świąteczne, aby nasi wegańscy goście mogli ze smakiem wszystkiego spróbować? Wypróbuj te trzy wegańskie przepisy, które urozmaicą wigilijny stół.
Przygotowując barszcz, pamiętaj, aby nie dodawać wywaru z rosołu, jajek ani śmietany czy mleka. Wywar przygotuj na samych warzywach i przyprawach. Przygotuj uszka z grzybami i kapustą. Jak zrobić wegańskie ciasto na pierożki? Przepis znajdziesz poniżej.
Wykonanie wegańskiego na pierogi jest niezwykle proste. Wystarczy połączyć oliwę, mąkę i ciepłą wodę w takich proporcjach, aby powstało lepiące się ciasto. Co z farszem? Możemy postawić na tradycyjne pierogi z grzybami i kapustą albo zrobić wegańską wersję ruskich pierogów. Farsz zrobimy z tofu lub ciecierzycy w roli sera. Pamiętajmy, aby mieszankę odpowiednio doprawić, według własnych preferencji. Idealnym wyborem do takich pierogów będzie tofu wędzone - dobrze przyprawione w niczym nie odbiega w smaku od tradycyjnego serowego nadzienia.
Do wykonania ciasta potrzebujemy:
Przygotowanie: w oddzielnej misce połącz suche składniki. W mikserze zblenduj banana, pomidory i cukier. Następnie połącz wszystkie składniki na gładką masę. Przełóż wszystko do blaszki i piecz w 180 stopniach przez około 35 minut. Po ostygnięciu przekrój poziomo piernik i posmaruj go ulubionym dżemem. Odstaw ciasto na kilkanaście minut do lodówki.
Życzymy smacznego!