Wegańska Wigilia - przepisy na wegańskie Boże Narodzenie. Te proste przepisy zrobisz sam

Weganizm jest coraz bardziej popularny wśród Polaków. Jak przygotować tradycyjną Wigilię i potrawy świąteczne tak, aby dania mogły zjeść osoby na diecie wegańskiej?

Weganizm stał się jednym z największych trendów żywieniowych. Jak przygotować potrawy wigilijne i świąteczne, aby nasi wegańscy goście mogli ze smakiem wszystkiego spróbować? Wypróbuj te trzy wegańskie przepisy, które urozmaicą wigilijny stół.

Czerwony barszcz w wersji wegańskiej - przepis

Przygotowując barszcz, pamiętaj, aby nie dodawać wywaru z rosołu, jajek ani śmietany czy mleka. Wywar przygotuj na samych warzywach i przyprawach. Przygotuj uszka z grzybami i kapustą. Jak zrobić wegańskie ciasto na pierożki? Przepis znajdziesz poniżej. 

Wegańskie pierogi - przepis na idealne ciasto

Wykonanie wegańskiego na pierogi jest niezwykle proste. Wystarczy połączyć oliwę, mąkę i ciepłą wodę w takich proporcjach, aby powstało lepiące się ciasto. Co z farszem? Możemy postawić na tradycyjne pierogi z grzybami i kapustą albo zrobić wegańską wersję ruskich pierogów. Farsz zrobimy z tofu lub ciecierzycy w roli sera. Pamiętajmy, aby mieszankę odpowiednio doprawić, według własnych preferencji. Idealnym wyborem do takich pierogów będzie tofu wędzone - dobrze przyprawione w niczym nie odbiega w smaku od tradycyjnego serowego nadzienia. 

Wegańskie ciasto - idealny piernik z... pomidorów

Do wykonania ciasta potrzebujemy:

  • dojrzałego banana;
  • szklanki krojonych pomidorów z puszki;
  • 2 łyżek zwykłego kakao;
  • przyprawy piernikowej (wykonamy ją samodzielnie, mieszając cynamon z goździkami);
  • pół szklanki oleju roślinnego;
  • 1/3 szklanki brązowego cukru;
  • 2 szklanki mąki;
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej;
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczypta soli.

Przygotowanie: w oddzielnej misce połącz suche składniki. W mikserze zblenduj banana, pomidory i cukier. Następnie połącz wszystkie składniki na gładką masę. Przełóż wszystko do blaszki i piecz w 180 stopniach przez około 35 minut. Po ostygnięciu przekrój poziomo piernik i posmaruj go ulubionym dżemem. Odstaw ciasto na kilkanaście minut do lodówki.

Życzymy smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA