Na rynku znajdziemy kilka gatunków tego warzywa. Cebula zawiera dużo witaminy C, która podnosi naszą odporność. Włączenie cebuli do diety, zwłaszcza w zimowych miesiącach, pomoże nam w walce z powracającymi przeziębieniami.
Średnio w 100 gramach cebuli znajdziemy 30-40 kalorii (wszystko zależy od odmiany warzywa). Przeciętnie 1 cebula to około 44 kalorie. Mniej kaloryczna jest cebula czerwona. Jakie inne składniki odżywcze znajdziemy w cebuli?
To niepozorne warzywo posiada wiele składników odżywczych. Spożywanie cebuli wpływa między innymi na:
Cebulę możemy dodać do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się jako składnik wielu sałatek, zup czy potraw rybnych. Na rynku znajdziemy wiele odmian tego warzywa; m.in. cebulę białą, czerwoną oraz szalotkę. To świetna przyprawa, która podkreśli ostry smak wielu dań. Działa rozgrzewająco, dlatego doskonale sprawdzi się, jako dodatek do diety w okresie jesienno-zimowym.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!