Łososia możemy ugotować, upiec czy przygotować na grillu - ryba jest smaczna pod każdą postacią. Każdy gatunek łososia zawiera dużo witamin i składników odżywczych.
Na rynku mamy dostępne różne gatunki łososia. Każdy z nich posiada szereg innych wartości odżywczych. Warto wspomnieć, że ten rodzaj ryby zawiera między innymi:
Warto dodać, że w 100 gramach łososia znajdziemy około 201 kalorii. Zakładając, że na porcję obiadową przypadają dwie porcje ryby, czyli około 200 gramów, w naszym posiłku znajdą się 402 kalorie.
Łosoś jest rybą morską. W sklepach znajdziemy kilka odmian tej ryby, w zależności od tego, z jakiego akwenu jest poławiana. Możemy znaleźć łososia pacyficznego oraz atlantyckiego. Na rynku znajdziemy też takie nazwy jak: łosoś norweski (hodowlany), bałtycki. Według "Women Health" najzdrowsze gatunki łososia to właśnie odmiana bałtycka, norweska oraz pacyficzna. Według wielu ekspertów do spraw żywienia najlepiej jest wybrać odmianę łososia pacyficznego - posiada on najmniej konserwantów.
Pieczony łosoś z ryżem i warzywami: Filet z łososia polej oliwą oraz świeżym sokiem z cytryny. Dodaj przyprawy: bazylię, pieprz, sól i kolendrę. Każdy z tak przygotowanych kawałków owiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika, który został rozgrzany do 200 stopni. Piecz rybę przez 25 minut. Podawaj z ugotowanym ryżem i ulubionymi warzywami.
Gotowany łosoś na parze w sosie musztardowym: Do przepisu potrzebujesz filety z łososia, które przyrządzisz w parowarze. Pamiętaj, aby dokładnie przyprawić rybę: dodaj odrobinę pieprzu i soli. Dla smaku możesz wypróbować pieprz cytrynowy. Aby przygotować sos potrzebujesz łyżki miodu, oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz musztardy i majonezu. Składniki połącz w misce, a później polej nim ugotowaną rybę. Danie możesz podać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Dietetyczna sałatka z łososiem: do potrawy potrzebujesz miksu ulubionych sałat, rukoli, pieprzu, soli, oliwy z oliwek, wyciśniętego soku z cytryny, pomidorków koktajlowych i wędzonego łososia. Przyrządzając sałatkę pamiętaj, aby wybrać łososia wędzonego na gorąco - będzie idealnie pasować do warzyw.
Życzymy smacznego!