Kasza pęczak ostatnio zdobywa coraz większą popularność. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a zrobione z niej dania są bogate w niezbędne minerały i inne składniki odżywcze. Pęczak świetnie wpływa na nasz układ pokarmowy, dzięki czemu jest polecany przez dietetyków dla osób, które są na diecie.
Kasza pęczak posiada niesamowite właściwości odżywcze. Wśród jej składników znajdziemy między innymi:
Jeśli jesteśmy na diecie, z pewnością nas zainteresuje, ile kasza pęczak ma kalorii - po ugotowaniu, w 100 gramach produktu mamy 342 kalorie. Jeśli wybierzemy kaszę pęczak do tworzenia posiłków, gdy planujemy dietę odchudzającą, zwróćmy uwagę na fakt, że kasza posiada dużo cennego białka i błonnika. To ważna informacja również dla osób szukających pożywnych potraw po treningu. Kasza dostarczy cały pakiet pożądanych po wysiłku składników i witamin.
Jak ugotować kaszę pęczak? Na początku musimy przepłukać produkt w zimnej wodzie. Później dobieramy odpowiednią ilość wody do gotowania - na każdą 1 szklankę kaszy przypada 2,5 szklanki wody. Kaszę należy wrzucić do osolonej, gotującej się wody, a następnie gotujemy przez 18-20 minut.
Nie masz pomysłu na przygotowanie kaszy? Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy!
1. Kasza pęczak z kurczakiem
Składniki:
Ugotuj kaszę według podanych wcześniej wskazówek. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i dopraw pieprzem, solą oraz złotą przyprawą do kurczaka. Dokładnie umyj i oczyść pieczarki i również pokrój je w kostkę. Następnie posiekaj drobno czosnek i cebulę. Przygotuj patelnię - wlej 1/3 szklanki wody i poczekaj, aż zacznie wrzeć. Wtedy dodaj cebulę i czosnek, a gdy cebula zmięknie - dodaj grzyby i kurczaka. Na sam koniec dodaj ugotowaną wcześniej kaszę pęczak. Tak przygotowaną potrawę duś pod przykryciem jeszcze 10 minut. Możesz dodać pietruszkę lub inne ulubione przyprawy do smaku.
2. Kasza pęczak z pieczarkami
Składniki:
Najpierw obierz i drobno posiekaj cebulę, pokrój ją w drobne kawałki i usmaż na odrobinie oleju, do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodaj kaszę pęczak, mieszaj składniki na ogniu przez minutę. Kolejnym krokiem jest powolne wlewanie na patelnię warzywnego bulionu. Gotuj na wolnym ogniu, jednocześnie cały czas mieszając, tak aby kasza wchłonęła rosół. Na osobnej umieść pokrojone i umyte pieczarki na maśle i duś je tak długo, aż zmiękną. Ostatnim krokiem jest dodanie przygotowanych pieczarek do kaszy i zmieszanie wszystkiego na jednej patelni. Dodaj pietruszkę oraz przyprawy.
Smacznego!