4 przepisy od Chodakowskiej, które zastąpią posiłek, a... przypominają deser!

Ewa Chodakowska od jakiegoś czasy nakłania swoje fanki do porzucenia białego cukru, często nazywanego słodką trucizną! Tym razem na swoim profilu zamieściła pyszne i słodkie przepisy, które spokojnie zastąpią posiłek, zaś... przypominają deser! Mniam! :)

Ewa napisała:

Jestem uzbrojona!  Rozprawiam się z cukrem PIFF - PAFF!

Dla Ciebie tez mam amunicję :)

Wrzucam na weekend 4 HIT FIT PRZEPISY, które idealnie sprawdzą się w ramach posiłku (najlepiej II śniadanie lub podwieczorku) a przy okazji zastąpią pyszny deser!

Spokojnie, kalorycznie wpisują się one w dzienny bilans kaloryczny, zawierając przy tym m.in. spore ilości błonnika!

Czekolada tyle błonnika na pewno nie ma ;)

1. Ciasteczka bananowo-cynamonowe 236kcal

banan - mała sztuka [70g];
płatki owsiane - [30g];
płatki migdałowe - [5g];
cynamon mielony - [2g];
olej kokosowy - [3g]

Banana ugnieć widelcem na gładką masę. Dosyp płatki owsiane, migdałowe, olej i dokładnie wymieszaj. Uformuj kilka małych, płaskich ciasteczek. Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż ciastka i upiecz w nagrzanym piekarniku - 180 stopni - przez 10 minut.

2. Mus z brzoskwini 208kcal

jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 3łyzki;
kurkuma mielona – duża szczypta;
cynamon mielony - szczypty;
brzoskwinia - średnia sztuka [143g];
sok ze świeżej pomarańczy – 3 łyżki;
wiórki kokosowe – łyżka [8g]

Plastry brzoskwini zmiksuj z jogurtem i przyprawami. Posyp wiórkami.

3. Amarantus na słodko 223kcal

amarantus, surowy - [25g];
jogurt naturalny, 2% tłuszczu - [40g];
orzechy laskowe - łyżka [8g];
daktyle, suszone, bez dodatku cukru - 5 sztuk;
sok ze świeżej pomarańczy – 3 łyżki

Namocz daktyle. Ugotowany w wodzie amarantus odcedź i wymieszaj z jogurtem. Odsączone daktyle zmiksuj z orzechami i sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Polej słodkim sosem amarantus.

4. Budyń z orzechów nerkowca 230kcal

orzechy nerkowca, surowe - [25g];
mleko migdałowe – 1 szklanki;
sok ze świeżej cytryny – 3 łyżki;
skórka z cytryny, świeża – 1/3 łyżeczki;
wanilia – kilka ziarenek;
banan - mała sztuka [60g]

Plasterki banana włóż na godzinę przed przygotowaniem potrawy do zamrażarki. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
Smacznego!

WIĘCEJ PODOBNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.