Nie jesz rano śniadania? To może odbić się na twojej wadze

Większość osób zapomina o jedzeniu śniadania. Zazwyczaj pomijamy ten posiłek, bo się śpieszymy, nie mamy apetytu, czy czasu na przygotowaniu pełnowartościowego dania, To błąd, który może wpłynąć, chociażby na naszą wagę.

Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Dzięki niemu mamy energię do działania. Mówi się, że tak jak tankujemy samochód odpowiednim paliwem, tak naszemu organizmowi powinniśmy dostarczać odpowiednich składników odżywczych. Niestety, kiedy zapominamy o zjedzeniu pierwszego posiłku, może mieć to swoje konsekwencje. 

Zobacz wideo

Spowolniony metabolizm 

Jedną z najczęściej wpisywanych fraz w internetowe wyszukiwarki jest: -"Jak podkręcić metabolizm?". Rozwiązań jest kilka, a jednym z nich jest właśnie zjedzenie pełnowartościowego śniadania. Jeśli tego nie zrobimy, to nasz organizm wejdzie w tzw. tryb przetrwania, czyli zamiast zużywać kalorie, magazynuje je w postaci tłuszczu. Jeśli zapominamy o pierwszym posiłku, możemy być niemalże pewni, że w ciągu dnia będziemy podjadać z głodu. Już nie raz udowodniono, że głodówki nie są niczym dobrym, a już na pewno nie wspomagają odchudzania, a wręcz są efektem tycia. 

Bóle głowy 

Co ciekawe, najwięcej energii w ciągu dnia zużywa nas mózg. By prawidłowo funkcjonować, musimy dostarczyć mu odpowiedniego "paliwa", w postaci białka. Niejedzenie śniadań sprawia, że mózg działa w spowolnionym tempie, często jesteśmy też wtedy zdekoncentrowani. Wolniej przetwarzamy informacje, a wykonywanie pracy umysłowej staje się męczące.

Rozdrażnienie i spadek nastroju 

Kiedy nie dostarczamy naszemu organizmowi odpowiedniej ilości kalorii, czujemy się rozdrażnieni i poddenerwowani. To również rzutować może na nasze relacje. Częściej się denerwujemy i jesteśmy podatni na stresujące sytuacje. 

Spadek odporności 

W ostatnim czasie dużo mówi się na temat odporności. Nie od dziś wiadomo, że odpowiednia dieta ma również na to ogromny wpływ. Kiedy organizm nie otrzymuje odpowiednich składników, staje się dużo bardziej podatny na infekcje. Przygotowując śniadanie, warto wykorzystać warzywa i owoce bogate w witaminę C takie jak pietruszka, papryka czy pomarańcze. Wartościowe dla układu odpornościowego są płatki owsiane, które zawierają beta-glukan stymulujący fagocyty, które wchłaniają bakterie i wirusy. W chłodne dni powinniśmy jeść śniadania na ciepło. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA