Jak szybko uzupełnić niedobór witaminy b12? Jakie są jego objawy i gdzie jest jej najwięcej? Odpowiadamy

Jak rozpoznać niedobór witaminy b12? Ta witamina znajduje się w mięsie, rybach, jajach, mleku, wędlinach. Osoby będące na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej powinny przyjmować suplementy z witaminą B12. Warto także poszukać produktów wzbogaconych.

Witaminy b12 są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mają za zadanie utrzymanie układu odpornościowego w dobrej kondycji. Witamina ta odgrywa także ważną rolę w tworzeniu DNA i czerwonych krwinek. Rezultatem niedoboru witaminy B12 może być wszystko – od intensywnego zmęczenia po problemy ze wzrokiem.

Niedobór witaminy b12 - objawy

Niedobór b12 może objawiać się na kilka sposobów. Do najważniejszy należą: 

  • zmęczenie, 
  • niski poziom tlenu w komórkach, który powoduje drętwienie i mrowienie kończyn,
  • problemy z pamięcią, 
  • zawroty głowy, 
  • zły nastrój;

Witamina B12 jest niezwykle ważna dla ludzkiego ciała. Także nadmiar tej witaminy jest niebezpieczny dla organizmu. Przyjmowanie przez dłuższy czas bardzo dużych dawek witamy B12 powoduje u niektórych ludzi objawy uczuleniowe.

Witamina B12 - gdzie jest jej najwięcej? 

Witaminę B12 można znaleźć głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, tj. mięsie, rybach, mleku, jajach, serach, wędlinach. Najwięcej witaminy B12 jest w szczupaku oraz nerkach i wątrobie (powyżej 20 µg/100 g). Trochę mniej można jej znaleźć w innych rybach, takich jak śledzie, pstrąg czy makrele, oraz w mięsie królika (od 5 do 20 µg/100 g). Najmniej (poniżej 1 µg/100 g) witaminy B12 znajduje się makaronach jajecznych, szynkach, baleronach, mleku i jego przetworach (jogurt, kefir, sery twarogowe, śmietana). 

Wielu badaczy wskazuje także na bezpośredni związek między witaminą b12 a występowaniem alzhaimera. Z badań naukowców wynika, że wzrost poziomu homocysteiny, czyli spadek zawartości B12 w organizmie, skutkuje 16-procentowym wzrostem ryzyka zachorowalności na chorobę Alzheimera. 

Więcej o: