Witaminy b12 są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mają za zadanie utrzymanie układu odpornościowego w dobrej kondycji. Witamina ta odgrywa także ważną rolę w tworzeniu DNA i czerwonych krwinek. Rezultatem niedoboru witaminy B12 może być wszystko – od intensywnego zmęczenia po problemy ze wzrokiem.
Niedobór b12 może objawiać się na kilka sposobów. Do najważniejszy należą:
Witamina B12 jest niezwykle ważna dla ludzkiego ciała. Także nadmiar tej witaminy jest niebezpieczny dla organizmu. Przyjmowanie przez dłuższy czas bardzo dużych dawek witamy B12 powoduje u niektórych ludzi objawy uczuleniowe.
Witaminę B12 można znaleźć głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, tj. mięsie, rybach, mleku, jajach, serach, wędlinach. Najwięcej witaminy B12 jest w szczupaku oraz nerkach i wątrobie (powyżej 20 µg/100 g). Trochę mniej można jej znaleźć w innych rybach, takich jak śledzie, pstrąg czy makrele, oraz w mięsie królika (od 5 do 20 µg/100 g). Najmniej (poniżej 1 µg/100 g) witaminy B12 znajduje się makaronach jajecznych, szynkach, baleronach, mleku i jego przetworach (jogurt, kefir, sery twarogowe, śmietana).
Wielu badaczy wskazuje także na bezpośredni związek między witaminą b12 a występowaniem alzhaimera. Z badań naukowców wynika, że wzrost poziomu homocysteiny, czyli spadek zawartości B12 w organizmie, skutkuje 16-procentowym wzrostem ryzyka zachorowalności na chorobę Alzheimera.