Nie ma jednej właściwej diety dla cukrzyków. Niestety to choroba podstępna, która wymaga indywidualnego podejścia w niemal każdym przypadku. Warto jednak wiedzieć, że menu osób, które zmagają się z cukrzycą typu 2 jest bardzo podobne, często identyczne, jak w przypadku chorych na cukrzycę typu 2.
W tym miejscu należy przypomnieć, że cukrzyca typu I zwykle spotyka młodych ludzi. Pierwsze objawy choroby występują w momencie, kiedy komórki produkujące insulinę zaczynają niszczeć. To najczęściej jest uwarunkowane genetycznie. Z kolei cukrzyca typu 2 pojawia się zwykle u osób po 40. roku życia. Jest następstwem nadwagi, nadciśnienia i złego trybu życia. Z czasem mimo że trzustka zaczyna wytwarzać insulinę, tkanki nie reagują na nią. Można więc kolokwialnie powiedzieć, że cukrzyca typu 2 „kręci się” wokół diety.
W diecie cukrzycowej – zarówno przy cukrzycy typu pierwszego, jak i drugiego - ważne jest co i ile zjadamy. Dieta dla cukrzyków typu 2 dąży do uzyskania właściwej masy ciała. Oprócz tego istotne jest także zachowanie właściwego stężenia glukozy we krwi, prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Wszystkiemu temu powinno towarzyszyć najlepsze, jakie uda się osiągnąć, ciśnienie tętnicze krwi.
W diecie dla cukrzyków typu 2 bardzo ważne jest przyjmowanie właściwej porcji kalorii i makroskładników każdego dnia. Sprowadza się to niestety do skrupulatnego liczenie kalorii. Lekarze doradzają, aby w tym celu założyć specjalny dziennik kalorii. W notesie, pod właściwą datą, zapisujemy wszystko, co jemy. Notujemy także stan glukozy i tłuszczu we krwi. Przynajmniej na początku takie obserwacje będą bardzo pomocne i ułatwią nam ułożenie jadłospisu w diecie dla cukrzyków typu 2.
Aby ustalić optymalną dla nas wartość kaloryczną posiłków i dzienne zapotrzebowanie na kalorie, warto zgłosić się do dietetyka. Pomoże on ustalić także właściwą ilość węglowodanów, białka i tłuszczów, które powinniśmy uwzględnić w przepisach na diecie dla cukrzyków typu 2. To, jak wspominaliśmy, jest bardzo względne. Należy wszystko ustalić indywidualnie. Proporcje potrzebnych substancji odżywczych i makroskładników mogą różnić się w zależności od wieku, płci, masy ciała, wzrostu i aktywności fizycznej.
W diecie dla cukrzyków typu 2 istotne są także zdrowe nawyki żywieniowe. Na początek warto zacząć od regularnych pór spożywania posiłków. Pięć porcji żywieniowych – niezbyt obfitych – dziennie, spożywanych co trzy godziny to zazwyczaj najlepsze rozwiązanie.
Osoby, które przechodzą na dietę dla cukrzyków, często stawiają pytanie o to, co można jeść. Jak nie trudno się domyślić, dieta dla cukrzyków musi być jak najzdrowsza. Powinna więc być oparta na warzywach. Szczególnie warto włączyć do niej ziemniaki, groch, fasolę, soczewicę oraz inne warzywa zawierające magnez.
Niektóre produkty można jeść w nieograniczonych ilościach – na przykład sałatę czy ogórki zielone – inne niestety warto ograniczać. Wśród tych drugich warto wymienić choćby wędliny. Dozwolone są tylko te chude, bez tłuszczu. Produkty w diecie cukrzyków w ogóle powinny być pozbawione tłuszczów zwierzęcych – takich jak smalec, boczek, tłuste mięsa i wędliny. Dodatkowo cukrzycy bezwzględnie muszą wykluczyć z diety masło, majonez, śmietanę czy mleko. Jeśli chodzi o tłuszcze dozwolone, to w diecie cukrzyków typu 2 powinny znaleźć się tylko te roślinne – na przykład oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia) i olej rzepakowy.
W przepisach diety dla cukrzyków typu 2 powinno znaleźć się dużo produktów pełnoziarnistych. Z diety wykluczamy natomiast sól, cukier i wszystkie produkty, w których składzie znajdziemy te składniki. Wystrzegamy się także słodkich napojów, słodyczy, dżemów. Po godzinie 18 nie powinniśmy jeść owoców.
Dieta dla cukrzyków w ciąży jest dietą wymagającą. Nie tylko musi dostarczać niezbędnych składników odżywczych rozwijającemu się dziecku, lecz także dążyć do utrzymania niskiego stężenia glukozy we krwi. Kobieta ciężarna z cukrzycą powinna spożywać około 6 posiłków w regularnych porach. Cała dieta powinna zostać szczegółowo rozpisana przez dietetyka.